Zákeřná zbraň proti Západu? Šíří se nebezpečná videa "deepfakes"

Washington - Umělá inteligence by se mohla stát novou zbraní v informační válce proti USA a západní demokracii obecně. Jak upozornila agentura AP, nové technologie, dostupné na internetu, umožňují šířit videa s vyobrazením reálných lidí pronášejících výroky, které ve skutečnosti nikdy nezazněly.

Zatím se takové obrázky s politickým obsahem ve veřejném prostoru příliš neobjevují, ale podle expertů není otázkou zda, ale kdy. Už loni se produkce takzvaných "deepfakes", tedy zvlášť lstivých podvodů, objevila na pornografických serverech nebo na komunitní síti Reddit. Herci z filmů pro dospělé tam prezentují své výkony s tvářemi známých celebrit. 

"Očekáváme, že ve Spojených státech se tato technika objeví v listopadových kongresových volbách a v prezidentských volbách v roce 2020," míní Hany Farid, expert na digitální technologie ze státu New Hampshire. Svět vstupuje do éry, kdy nebude jisté nic, co člověk vidí. Lidé pak budou za podvod považovat i videa zobrazující skutečnost.

Metoda "deepfakes" využívá postupů takzvaného hlubokého učení (deep learning), což je forma umělé inteligence. Počítač dostane velký objem algoritmů, tedy vzorových podkladových souborů ve formě obrázků a zvuků se zachycením cílové osoby. S jejich využitím se naučí uměle vytvářet výrazy její tváře, pohyby těla, způsob a intonaci řeči. Má-li stroj dostatek podkladů, může vyrobit video s vyobrazením osoby hovořící prakticky o čemkoli, chovající se jakkoli.

Podle amerického senátora Marka Rubia je snadné si představit, že se této techniky zmocní cizí státy s cílem poškodit USA. "Státy nedokážou odolat, aby této techniky nevyužily k manipulaci veřejným míněním, ke zmatení veřejnosti a podkopání důvěry v demokratické instituce," varoval Andrew Grotto ze Stanfordovy univerzity.

Související

OSN, ilustrační foto

Valné shromáždění OSN schválilo historicky první rezoluci o umělé inteligenci

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek schválilo historicky první rezoluci týkající se umělé inteligence. Ta zdůrazňuje potřebu, aby umělá inteligence přinášela prospěch všem zemím, respektovala lidská práva a byla považována za "bezpečnou a důvěryhodnou". Bez hlasování ji jednomyslně přijalo všech 193 členských zemí OSN.  

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) internet USA (Spojené státy americké) Marco Rubio (kandidát na post prezidenta USA) počítače

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy