Kdo může za bídu Palestinců? Trumpův zeť svým článkem přilil olej do ohně

Washington - Zeť amerického prezidenta Jared Kushner, americký velvyslanec v Izraeli David Friedman a zvláštní blízkovýchodní vyslanec Jason Greenblatt společně napsali článek, který otiskl list The Washington Post. Uvedli v něm, že za chudobu obyvatel Pásma Gazy je zodpovědné palestinské hnutí Hamás, které vede nemorální válku.

Autoři článku vyzývají Hamás, že pokud chce získat ekonomickou pomoc, musí skoncovat s násilím. "Pokud to Hamás umožní, může se život Palestinců zakrátko znatelně zlepšit. Existují zainteresované strany s dostatkem zdrojů, které jsou připraveny dát se do práce. Beze změny doprovázené spolehlivou bezpečností je ale zlepšení nemožné," píše se v článku, který klade důraz na ekonomický faktor mírového procesu.

"Mezinárodní dárci řeší dilema: Mají se snažit lidem pomáhat přímo i s rizikem, že mohou přispět k obohacení teroristů, nebo finance Hamásu zastavit a dívat se na to, jak lidé, jimž má Hamás vládnout, trpí?" táže se trojice.

Hamásu doporučují, aby změnil postoj k Izraeli. "Sedmdesát let po založení Izraele by bylo moudré, kdyby Hamás uznal, že existence Izraele je trvalou skutečností. Hamás vede na úkor palestinského národa nemorální, deset let trvající válku, která už je dlouho prohraná. Běžný kruh: Rakety, minomety, tunely, bomby a další útočné zbraně přinesl lidem z Gazy jen bídu. Skutečnými oběťmi jsou ti Palestinci, kteří se neúčastní nepokojů, ale jejichž budoucnost maří radikální přístup Hamásu," uvádí se v komentáři.

Hamás dnes označil Kushnera za mluvčího izraelské okupace. "Kushner s Greenblattem přijali izraelský výklad a jejich agrese vůči Hamásu je výrazem pohrdání americké vlády," řekl mluvčí Hamásu Sámí abú Zuhrí.

Související

Jared Kushner, zeť Donalda Trumpa

Izraelská delegace dorazila do Rabatu prvním přímým letem

Do Maroka dnes přicestovala prvním přímým letem společnosti El Al izraelská delegace stvrdit detaily dohody o normalizaci vztahů. Dojednána byla za prostřednictví USA a spolu s Izraelci do Rabatu dnes dorazili také američtí představitelé včetně poradce Bílého domu a prezidentova zetě Jareda Kushnera.

Více souvisejících

Jared Kushner Hamás Pásmo Gazy Izrael David Friedman (velvyslanec) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy