Trump se na tiskovce s Putinem dopustil velezrady? Exšéf CIA se bude kvůli svým slovům zodpovídat v Kongresu

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu, konkrétně její právní výbor, si pozve ke slyšení bývalého šéfa CIA Johna Brennana. Ten bude muset vysvětlit své nedávné výroky o velezradě prezidenta Donalda Trumpa. V televizi Fox News to dnes řekl šéf výboru Bob Goodlate.

Brennan po kritizované Trumpově tiskové konferenci s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v Helsinkách řekl, že Trumpovo vystoupení je možné označit za velezradu.

"Máme na Brennana spoustu otázek a budeme rozhodně žádat vysvětlení," řekl Goodlate, republikánský poslanec ze státu Virginia. Jeho slova o hlavě státu označil za "mimořádně pobuřující". Trump minulý týden o Brennanovi prohlásil, že je to lhář a podvodník.

Goodlate také odsoudil kritické výroky bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, který po tiskovce Trumpa s Putinem z minulého pondělí na twitteru napsal, že všichni, kdo věří v americké hodnoty, musejí na podzim v kongresových volbách hlasovat pro demokraty.

"Byl to den, kdy se americký prezident postavil na cizí půdě po bok vraždícího, prolhaného gangstera a odmítl podpořit vlastní zem. Vlastenci musejí vstát a prezidentovo chování odmítnout," napsal Comey. Toho Trump loni v květnu odvolal z funkce pro ztrátu důvěry .

Kritika na adresu Trumpa zazněla ve čtvrtek nepřímo i z úst šéfa amerických zpravodajských služeb Dana Coatese, který na bezpečnostní poradě v Aspenu ve státě Colorado nechtěl uvěřit zprávě o tom, že Trump pozval Putina do Bílého domu. V sobotu Coates své poznámky označil za "nešikovné". Neměly prý znamenat, že chce jednání prezidenta kritizovat nebo se o něm vyjadřovat neuctivě. 

Související

Více souvisejících

Donald Trump John Brennan James Comey (FBI) Vladimír Putin

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy