Národní muzeum v Brazílii zpustošil požár. 200 let výzkumu ztraceno, veřejnost zuří +VIDEO

Brasília - Hněvivé reakce brazilské veřejnosti a kritiku na adresu úřadů vyvolaly následky mohutného nedělního požáru, který zničil 200 let staré Národní muzeum v Riu de Janeiro. Plameny pravděpodobně pohltily většinu sbírky obsahující více než 20 milionů předmětů - od archeologických nálezů až po historické memorabilie. U stále doutnající budovy se dnes shromáždily stovky demonstrantů domáhajících se vstupu do muzea, v čemž jim zabránil policejní zásah. Prezident Michel Temer následně slíbil rekonstrukci nejstarší vědecké instituce v zemi, uvedla agentura AP.

Oheň vzplál v neděli kolem 19:30 místního času (dnes 00:30 SELČ), tedy po skončení návštěvních hodin, a rozšířil se po budově. Příčina požáru se zatím podle úřadů vyšetřuje. Znám není ani přesný rozsah škod. V muzeu, které bylo založeno v roce 1818, je umístěno několik významných sbírek včetně egyptských artefaktů a nejstarší lidské fosilie nalezené v Brazílii.

Náměstek ředitele muzea Luiz Duarte dnes přiznal, že cítí "hlubokou sklíčenost" a "obrovský hněv". "Všechny historické archivy, které byly uchovávány v prostředním sektoru budovy, byly zcela zničeny. Zmizelo 200 let historie," posteskl si Duarte.

Stovky rozlícených obyvatel Ria se dnes před stále doutnající budovou domáhaly přístupu do budovy, kde chtěly zjistit přesný rozsah škod. Policie proti demonstrantům použila obušky a slzný plyn a udržela je mimo budovu.

Protestující rovněž požadovali obnovu muzea, kterou krátce nato slíbil prezident Temer. Soukromé i státní banky podle něho souhlasily s tím, že pomohou rekonstrukci budovy financovat. Spolu se státním ropným gigantem Petrobras a důlní společností Vale podle Temera vytvoří "síť ekonomické podpory", která zajistí obnovu muzea i sbírek.

Mluvčí hasičů Roberto Robadey sdělil, že na místě zasahovalo 80 hasičů a některé předměty ze sbírek byly za pomoci zaměstnanců muzea zachráněny. Zásah se ale rozbíhal pomalu, protože dva požární hydranty, které jsou muzeu nejblíže, nefungovaly. Pro vodu z nedalekého jezera bylo nutné vyslat nákladní auta. Požár se navíc šířil rychle kvůli velkému množství hořlavých materiálů v muzeu, dodal mluvčí.

Tragédie rozpoutala v Brazílii ostrou debatu o tom, zda bylo možné nevyčíslitelným ztrátám zabránit. Náměstek Duarte v rozhovoru s televizí Globo uvedl, že brazilské vlády muzeum po celá léta zanedbávaly a že trpí nedostatkem finančních prostředků. "Nedávno jsme uzavřeli dohodu se státní rozvojovou bankou BNDES o značné investici do obnovy budovy. Ironií osudu je, že jsme plánovali nový systém protipožární ochrany," sdělil Duarte.

Banka v červnu na svých internetových stránkách uvedla, že se dohodla na poskytnutí 21,7 milionu reálů (více než 116 milionů Kč) na obnovu historické budovy a na zajištění vyšší bezpečnosti sbírek.

Brazilský ministr kultury Sérgio Sá Leitao připustil, že "tragédii bylo možné zabránit" a že "problémy se časem hromadily". Ministr připomněl, že v roce 2015 za vlády levicové prezidentky Dilmy Rousseffové bylo muzeum uzavřeno "pro nedostatek prostředků na jeho údržbu".

Brazilské Národní muzeum založil v roce 1818 král Jan VI. Portugalský. Jde o jedno z nejstarších a nejvýznamnějších muzeí v Brazílii a zároveň o významnou kulturní a vědeckou instituci pro celou Latinskou Ameriku.

Na svých internetových stránkách muzeum uvádí, že v budově se nacházejí mimo jiné egyptská sbírka, sbírky umění a řecko-římských artefaktů nebo paleontologické sbírky zahrnující kromě nejstarší lidské kostry z Brazílie také kostru dinosaura nalezenou v brazilském státě Minas Gerais.

Související

Více souvisejících

Brazílie Požáry muzea Rio de Janeiro Michel Temer

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy