Trump střílí do vlastních řad, na twitteru opět napadl ministra Sessionse

Washington - Americký prezident Donald Trump na twitteru opět zaútočil na svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, jehož úřad podle něj ohrožuje pozici republikánů před nadcházejícími parlamentními volbami. Prezidentova kritika souvisí s obviněním dvou republikánských kongresmanů, informovala dnes agentura AP.

Vyšetřování "dvou velmi populárních republikánských kongresmanů ukončilo ministerstvo spravedlnosti Jeffa Sessionse dobře zpropagovaným obviněním, právě před volbami", napsal Trump na twitteru. "Dvě snadná vítězství" pro republikány jsou podle něj nyní v ohrožení. "Dobrá práce, Jeffe," dodal prezident na adresu svého ministra spravedlnosti.

Když hovořil o "populárních kongresmanech", měl podle AP šéf Bílého domu na mysli republikánské poslance Sněmovny reprezentantů USA Duncana Huntera a Chrise Collinse. Hunter byl obviněn z korupce, neboť údajně spolu s manželkou zneužil 250.000 dolarů (5,5 milionu korun) z fondu na kampaň na soukromé účely. Collinse obvinili z finančních podvodů, ze zneužívání obchodních informací, ke kterým měl přístup, a ze lhaní FBI.

Oba kongresmani svou vinu odmítají. Zatímco Collins snahu o znovuzvolení již vzdal, Hunter o obhajobu svého mandátu nadále usiluje.

Sessionse, který Trumpa vehementně podporoval od samého začátku jeho prezidentské kampaně, šéf Bílého domu v poslední době stále častěji napadá a veřejně vyjadřuje lítost nad tím, že ho do své vlády povolal.

Ministr spravedlnosti už loni v březnu prohlásil, že se vzdává dohledu nad činností týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje údajné zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb, a to vzhledem k možnému střetu zájmů. Trump několikrát řekl, že to Sessions neměl dělat.

Trumpovi spojenci prezidenta dlouhodobě odrazují od toho, aby Sessionse z funkce odvolal - zvlášť před listopadovými parlamentními volbami. Mohlo by to totiž podle Republikánskou stranu při hlasování poškodit.

Podle senátora Lindseyho Grahama je ale odchod Sessionse jen otázkou času. "Myslím, že přijde doba, spíš dřív než později, kdy nastane čas, abychom měli novou tvář a čerstvý hlas na ministerstvu spravedlnosti," řekl před časem novinářům Trumpův spojenec Graham.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Jeff Sessions Volby USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy