Vinen. Bill Cosby jde za znásilnění na tři roky za mříže

Norristown (USA) - Jedenaosmdesátiletý americký komik Bill Cosby byl odsouzen ke třem až deseti rokům vězení za zdrogování a znásilnění své někdejší přítelkyně v roce 2004. Soudce ho dnes kromě toho označil za sexuálně násilnického predátora. Cosbyho obhájci podle agentury Reuters oznámili, že se proti trestu odvolají.

Porota už v dubnu shledala Cosbyho vinným ve třech bodech obžaloby, mimo jiné z omámení a znásilnění Andrey Constandové v jeho domě na předměstí Filadelfie, za což mu hrozilo až 30 let vězení. Žalobci požadovali trest vězení v délce pět až deset let, zatímco obhajoba měla za to, že by postačilo domácí vězení.

"Nastal čas pro spravedlnost. Pane Cosby, toto všechno se vám zpětně sečetlo. Přišel čas," řekl Steven O'Neill, jenž předtím citoval z prohlášení nyní 45leté Constandové. Ta uvedla, že Cosby jí vzal "nádherný, mladistvý elán a rozdrtil ho".

Dnešní rozhodnutí soudce O'Neilla označit Cosbyho za sexuálního predátora podle agentury Reuters znamená, že někdejší miláček publika bude muset do konce života každý měsíc absolvovat konzultace a u policie bude registrován jako sexuální útočník, na což budou upozorněni i jeho sousedé a školy.

Cosby, dříve přezdívaný "Tatínek Ameriky", je první odsouzenou celebritou od propuknutí kampaně #MeToo namířené proti sexuálním přečinům. Ze sexuálního zneužívání ho obvinilo dalších více než 50 žen, ale většinou šlo o promlčené případy.

Constandová se původně s Cosbym v roce 2006 dohodla na mimosoudním vyrovnání, po deseti letech byl ale případ znovu otevřen. Cosby vztah s Constandovou přiznal, podle něho ale tato žena se sexuálním stykem souhlasila.

Související

Roman Polanski, autor: Georges Biard

Komik Cosby a režisér Polanski byli vyloučeni z filmové akademie udělující Oscary

New York - Americká Akademie filmových umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary, hlasováním vyloučila ze svých řad komika Billa Cosbyho a režiséra Romana Polanského. Oznámila to dnes agentura AP. Cosby byl minulý týden shledán vinným ze znásilnění, Polanski byl v USA usvědčen ze sexu s nezletilou a v obavě ze stíhání před 40 lety Spojené státy opustil.
Herec a komik Bill Cosby

Herečky oslavují odsouzení Cosbyho. Přidala se i tenistka Navrátilová

Washington - Verdikt americké soudní poroty, která shledala komika Billa Cosbyho vinným ze znásilnění, přivítala řada veřejných osobností či aktivistek hnutí proti násilí na ženách. Některé z nich mluví o přelomovém rozhodnutí, v němž se ženy konečně dočkaly spravedlnosti. Další oceňují přístup Cosbyho obětí, které se odhodlaly zveřejnit své intimní zkušenosti. Soud dnes nařídil Cosbymu domácí vězení a nošení elektronického náramku, s nímž může opustit domov jen za účelem vyhledání lékařské pomoci či konzultace se svými právníky.

Více souvisejících

Bill Cosby (herec)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy