Vzpoura v USA? Kalifornie vyrazila do boje s Bílým domem o síťovou neutralitu

Ve Spojených státech se schyluje k novému boji o takzvanou síťovou neutralitu, princip volného fungování internetu bez vnějších zásahů. Zásadu v roce 2015 prosadil kabinet tehdejšího prezidenta Baracka Obamy, nynější vláda ale tato pravidla zrušila. Stát Kalifornie teď o své vůli síťovou neutralitu znovu nastolil a vysloužil si okamžitou žalobu federální vlády.

Přelomové rozhodnutí z roku 2015 zajišťovalo rovnocenný přístup k obsahu na internetu bez zásahu firem, které přístup zprostředkují. Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví bylo dosud jen pod velmi malým úředním dohledem. Evropa na sklonku roku 2015 přijala pravidla, která mají síťovou neutralitu chránit.

Americká Federální komise pro spoje (FCC), ovládaná republikány, předloni v prosinci navzdory protestům pravidla síťové neutrality zrušila, rozhodnutí oficiálně vstoupilo v platnost letos v červnu. Krok byl vítězstvím pro kabelové firmy a mobilní operátory, kterým umožňuje určovat, k jakému obsahu se uživatelé dostanou. Poskytovatelé internetu navíc mohou za poplatek nabízet rychlejší internetové služby.

Zřejmě nejsilnější protesty vyvolal postup vlády Donalda Trumpa v Kalifornii, nejlidnatějším státě USA. Její guvernér Jerry Brown v neděli podepsal zákon, jímž v Kalifornii pravidla síťové neutrality obnovil. Reakce následovala okamžitě - ještě týž den ministerstvo spravedlnosti USA stát Kalifornii zažalovalo.

"Ministerstvo by mělo svůj drahocenný čas věnovat jiným úkolům než soudní žalobě," připustil ministr Jeff Sessions. "Máme ale povinnost chránit pravomoci vlády a ústavní pořádek. Pustíme se do toho energicky a jsme přesvědčeni o vítězství, protože fakta jsou na naší straně," uvedl v prohlášení, z něhož citoval server Politico.

Kalifornie nebude pro Bílý dům snadným soupeřem, její hlas je na poli moderních technologií mocný. Stát je domovem velkého množství velkých internetových firem a v oboru kybernetiky je považován nejen v USA za uznávaného průkopníka.

Kalifornie je zároveň baštou amerických demokratů, kteří stojí vůči Trumpově vládě v opozici. Stát se zapojil do řady protestních hnutí i žalob proti restriktivní migrační politice Washingtonu a je jedním z hlavních zastánců liberálního přístupu k ochraně přistěhovalců.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Barack Obama Kalifornie Jeff Sessions Bílý dům USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy