Proč vadí Soros? Politolog má jasno

NÁZOR – Je běžné slýchat a číst o převzetí Republikánské strany Donaldem Trumpem, poukazuje Fareed Zakaria v textu pro server Washington Post. Politolog a pravidelný komentátor v něm konstatuje, že existuje mnoho důkazů, že republikáni jsou dnes mobilizováni nezpochybnitelnou oddaností americkému prezidentovi, ať již jsou jeho současné myšlenky jakékoliv.

Zdroj konspirací, lží a paranoii

Problém podle politologa spočívá v tom, že z republikánů se stává nikoliv strana Trumpa, ale Josepha McCarthyho, senátora, který v 50. letech obviňoval americké ministerstvo zahraničí z velezrady a označil George Marshalla, velitele americké armády z II. světové války a pozdějšího ministra zahraničí a obrany za zrádce, přičemž naznačoval, že vládu USA tajně řídí Kreml.

„Republikánská strana se dnes stala ohromným zdrojem konspiračních teorií, lživých zpráv, křivých obvinění a paranoidních fantasií,“ deklaruje odborník. Za příklad dává nedávný Trumpovo strašení země malou skupinou Středoameričanů prchajících před chudobou a násilím, která doufá, že se dostane na hranice USA a požádá o azyl.

Je zcela racionální nevpustit tyto lidi na území Spojených států, ale jejich neustálá démonizace je krutá, uvádí Zakaria. Dodává, že republikány neuspokojuje případné odmítnutí žádostí o azyl, ale prezentují smyšlená fakta a vymýšlejí konspirační teorie o tom, kdo stojí za touto skupinou chudých migrantů.

Minulý týden tak moderátor televize Fox News, která se podle experta stala Pravdou, tedy sovětským ústředním deníkem Republikánské strany, naznačil, že do skupiny se pokusilo infiltrovat přes sto bojovníků Islámského státu. Trump, zapálený divák Foxu, na tvrzení zareagoval a prohlásil, že do skupiny se přidali „neznámí lidé z Blízkého východu“, zatímco republikánský kongresman Matt Gaetz položil otázku, zda skupinu nefinancuje George Soros, který je donátorem Demokratické strany.

V těchto tvrzeních není ani špetka pravdy, ale jsou opakována a šířena, konstatuje Zakaria. Vysvětluje, že vnímání Sorose coby temného plánovače všemožných událostí je nyní mezi republikány hluboce zakořeněné, a to do takové míry, že ho téměř instinktivně opakují i špičky strany, například předseda republikánského klubu v Kongresu Kevin McCathy či senátor Charles Grassley.¨

„Kongresman Steve King obvinil Sorose z podpory velkého plánu systematického přivádění cizinců s cílem nahradit Američany – jinými slovy ty bílé – ‚dětmi cizích‘,“ pokračuje politolog. Tvrdí, že spílání Sorosovi je výmluvné, jelikož jde o jednoho z nejúspěšnějších byznysmenů v historii, který vydělal peníze tím nejčistším kapitalistickým způsobem, tedy operacemi na burze.

Ze Sorose se stal také jeden z nejštědřejších filantropů světa a jeho nadace dosud utratila přes 14 miliard dolarů, především na podporu protikomunistických a lidskoprávních skupin, nejprve ve východní Evropě a následně i v jiných částech světa, poukazuje Zakaria. Doplňuje, že Soros financuje mnoho liberálních iniciativ, od reforem vězeňství po legalizaci marihuany, z nichž některé jsou dnes považovány za cosi běžného.

Nulové důkazy ve věku vědy

Odborník pokládá otázku, proč tedy na Sorose míří tolik pozornosti, když není jediným velkým donátorem liberálních myšlenek a politiků a nepředstavuje nikterak záhadnou postavu. „Pronesl bezpočet projevů, (dal bezpočet) rozhovorů a napsal mnoho knih a článků. Jeho Open Society Foundations nabízí veškeré své granty k nahlédnutí na svých webových stránkách,“ připomíná odborník. Dodává, že přesto je Soros pro americké konspirátory skvělým strašákem, jelikož je bohatý, mocný, vyrůstal v cizině, má cizí akcent a je žid.

Republikáni se trpce snaží popírat, že jejich démonizace Sorose pramení z antisemitismu, ale problém spočívá v tom, že neútočí pouze na Sorose, poukazuje Zakaria. Podotýká, že mnoho republikánů nyní často a otevřeně mluví o nebezpečí „globalistů“, které však z nějakého důvodu představují výhradně židovští finančníci, a tak lze s ohledem na historické inklinace konstatovat, že části Republikánské strany si buď neví s antisemitismem rady, nebo jej aktivně podporují.     

Tím to však nekončí, konstatuje Zakaria a odkazuje na knihu Fantasyland amerického publicisty Kurta Andersena, která popisuje záplavu konspiračních teorií šířených v současnosti republikány, ať již jde o OSN, očkování, kontrolu zbraní či právo šaría. „Na základě nulových důkazů ve věku vědy a technologií, jsou tyto myšlenky rozšířenější než kdykoliv dříve,“ varuje politolog.

V historii americké politiky se sice objevovala paranoia odrážející přesvědčení, že existuje jisté tajné spiknutí proti republice, avšak tyto hlasy bývaly na periferii a zaznívaly od marginálních postav, vysvětluje odborník. Dodává, že pokud sílily, jako například v případě Společnosti Johna Birche v 60. letech, konzervativci hlavního proudu je veřejně a rázně odsuzovali, zatímco dnes je přední republikáni opakují.

Trump například jasně podporuje Alexe Jonese, nejvlivnějšího a nejextrémnějšího konspiračního teoretika v USA, přičemž v roce 2015 hovořil o jeho „úžasné pověsti“ a sliboval, že ho „nezklame“, připomíná Zakaria. Připouští, že v Republikánské straně je stále mnoho schopných lidí s dobrými myšlenkami, na čemž však nesejde, pokud ta samá strana hostí a živí fantasie, konspirace a paranoiu zabarvenu rasismem, bigotností a antisemitismem.

„Republikáni jsou dnes přímo McCarthyho stranou a dokud bude tato rakovina přítomná, nelze jim svěřit moc,“ uzavírá rázně politolog.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump George Soros Konspirační teorie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 28 minutami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 8 hodinami

před 14 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné (Přepočítáno vůči celkové populaci. Cca 2 % z dotazovaného celku). Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy