Přežili dva masakry. Při útoku v Kalifornii byli i svědci střelby v Las Vegas

Na místě středečního útoku mladého střelce v country baru ve městě Thousand Oaks v Kalifornii byli i lidé, kteří začátkem loňského října přežili v Las Vegas největší masakr střelnou zbraní v dějinách Spojených států. O pachatele z Kalifornie, který střílel legálně zakoupenou pistolí, se letos na jaře zajímali odborníci na psychické zdraví.

"To je podruhé za jeden rok a jeden měsíc, co se to stalo," citují The New York Times na svých internetových stránkách fitnessového trenéra Nicholase Championa.

Řekl, že na taneční zábavě v podniku Borderline Bar & Grill se ve středu večer sešlo několik desítek návštěvníků loňského countryového festivalu Route 91 v Las Vegas. Na jeho účastníky střílel 46letý muž z okna hotelu. Osmapadesát lidí krveprolití nepřežilo, dalších více než 850 utrpělo zranění.

Report: Survivor of Las Vegas massacre killed in California mass shooting https://t.co/r8xRCS9uby #ThousandOaks #ThousandOaksShooting #fox5dc

— FOX 5 DC (@fox5dc) 9. listopadu 2018

The New York Times píše, že bar ve westernovém stylu v Thousand Oaks se po hrůzách z Las Vegas stal místem, kde se milovníci country, kteří masakr přežili, scházeli, aby si poslechli hudbu, zavzpomínali na své mrtvé kamarády a hledali útěchu. Ve středu mezi nimi byl Telemachus Orfanos.

"Přežil to v Las Vegas, vrátil se domů. Včera večer byl zabit v Borderline, včera večer se domů nevrátil," řekla jeho matka Susan Orfanosová. "Nechci žádné modlitby, nechci soucitné myšlenky, chci omezení držení zbraní," plakala tato rozčilená žena.

Kromě Orfanose při středečním útoku zemřelo dalších jedenáct lidí a pak i střelec, 28letý Ian Long, který podle vyšetřovatelů pravděpodobně spáchal sebevraždu. Motiv činu bývalého příslušníka námořní pěchoty není jasný. Tento muž, který v minulosti působil několik měsíců v Afghánistánu, žil se svojí matkou asi osm kilometrů od baru, kde zaútočil. Letos v dubnu u nich zasahovala policie kvůli výtržnosti, Long prý působil vztekle a choval se podivně. Mluvil s ním odborník na psychické zdraví kvůli podezření, že trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Nicméně po rozhovoru s ním ho nenechal zadržet, což v případě lidí s psychickými onemocněními americké zákony umožňují.

Po středečním útoku vyšetřovatelé na facebooku našli příspěvek, který podle nich napsal Ian Long, uvedla televize CNN na svých internetových stránkách. "Doufám, že mě lidé nazvou bláznem... Jsem šílený, ale jediné, co lidé po takovýchto střílečkách dělají, je, že mluví o ´nadějích a modlitbách´... nebo říkají ´nikdy na vás nezapomeneme´ a diví se, proč se toto stále děje," uvedl Long, který podle svých přátel také často chodil do baru Borderline.

Související

Ian David Long

Bar v Kalifornii vystřílel bývalý voják. 13 mrtvých včetně zástupce šerifa

Útočník identifikovaný jako někdejší voják Ian David Long zastřelil v noci na dnešek při útoku v baru v americkém městě Thousand Oaks nedaleko Los Angeles 12 lidí. Oznámil to místní šerif Geoff Dean. Mezi mrtvými je i zástupce šerifa, který na místě zasahoval a který střelným zraněním podlehl v nemocnici. Dalších až 12 osob bylo zraněno. Třináctým mrtvým je střelec, jehož tělo bylo nalezeno uvnitř baru. Jaký byl střelcův motiv či zda útok souvisel s terorismem, není jasné.

Více souvisejících

střelba v baru v Kalifornii (8. 11. 2018) střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) USA (Spojené státy americké) Ian David Long (střelec v kalifornském baru)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy