Pentagon je otřesen po nájezdu auditorů, kontrola nedopadla dobře

Americké ministerstvo obrany se vzpamatovává z masivního nájezdu auditorů, kteří poprvé v dějinách provedli hloubkovou kontrolu financí tohoto úřadu. Předběžná zpráva podle agentury Reuters ukazuje, že audit provedený 1200 odborníky nedopadl dobře. Náprava bude podle expertů trvat roky.

Podle náměstka ministra obrany Patricka Shanahana se jiný výsledek ani nečekal. Pentagon je mamutí organizace, které loni vláda poslala na provoz a nákup zbraní 700 miliard dolarů (16 bilionů korun). Celkovou hodnotu majetku ministerstva odhadují odborníci na 2,7 bilionu dolarů.

Podle auditorů musí Pentagon zlepšit systémy řízení a posílit účetní kázeň. Na jaké chyby auditoři v účtech Pentagonu přišli a co z toho vyvodí, auditorský úřad tají. Mluvčí Pentagonu ale novinářům řekl, že v žádné kapitole auditu ministerstvo obrany úplně nepropadlo.

Finanční kontrolu centrálních amerických úřadů nařizuje zákon z roku 1990, ale Pentagon až do nynějšího auditu na řadu nepřišel. Podle odborníků bude trvat roky, než ministerstvo obrany odstraní nedostatky tak, aby kontrolou prošlo.

Související

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Kyjev dostane další americkou pomoc. Má hodnotu stovek milionů dolarů

USA poprvé v letošním roce oznámily novou vojenskou pomoc Ukrajině. Připravena je dodávka v hodnotě až 300 milionů dolarů (v přepočtu téměř 7 miliard korun). Umožní ji úspory Pentagonu při dřívějších nákupech zbraní, zatímco se čeká na rozhodnutí Kongresu ohledně uvolnění dalších prostředků na pomoc Kyjevu. 

Více souvisejících

Pentagon USA (Spojené státy americké) Americká armáda (U.S. ARMY) audit

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 3 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy