Pence zastrašuje Čínu: USA budou rozšiřovat námořní základnu na Papui

Spojené státy dnes oznámily, že se společně s Austrálií budou podílet na rozšíření námořní základny na ostrově Manus na Papui-Nové Guinei. Jde o krok, kterým se pokoušejí omezit rostoucí vliv Číny v regionu, uvedla britská BBC na svých internetových stránkách.

"Spojené státy se budou s Austrálií a Papou-Novou Guineou podílet na jejich společné iniciativě na námořní základně Lombrum," řekl dnes americký viceprezident Mike Pence na summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Productive discussion with Prime Minister Peter O’Neill of Papua New Guinea about increasing cooperation on economic & defense issues & expanding maritime security cooperation. We look forward to deepening our partnership with PNG to advance a free & open Indo-Pacific. #APEC2018 pic.twitter.com/cDFSMQxd79

— Vice President Mike Pence (@VP) 17. listopadu 2018

USA podle něho chtějí se zmíněnými dvěma zeměmi spolupracovat "při ochraně suverenity a námořního práva". Jaké další plány ohledně základny Američané mají, neprozradil. Neřekl ani, zda by tam USA udržovaly posádku trvale. Austrálie tam zřejmě podle svého ministra obrany Christophera Pyna své lodě natrvalo vyšle.

Námořní základna Lombrum má strategickou polohu blízko rušných obchodních cest. Spojené státy a Austrálii letos na jaře znepokojilo oznámení Pekingu, že zvažuje, že vybuduje trvalou vojenskou základnu v oblasti Jižního Pacifiku.

Související

Více souvisejících

Mike Pence Papua-Nová Guinea Austrálie Americká armáda (U.S. Navy) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy