Exprezident Peru utekl na uruguayskou ambasádu, chce azyl

Peruánský exprezident Alan García požádal o azyl na uruguayské ambasádě v Limě, informovalo o tom v neděli peruánské ministerstvo zahraničí. García je ve své zemi vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatků od brazilské firmy Odebrecht, exprezident obvinění odmítá. Uruguajský ministr zahraničí Rodolfo Nin Novoa peruánskému deníku El Comercio potvrdil, že García je na ambasádě Uruguaye v Limě.

"Požádali jsme peruánskou vládu o informace k případu a pak se rozhodneme," řekl šéf uruguayské diplomacie deníku El Comercio. Dodal, že jeho vláda nemá ze zákona žádnou lhůtu pro vyřízení Garcíovy žádosti. Uvedl také, že Uruguay má "dlouhou tradici, co se týče azylu".

Cobarde!#AlanGarcía pic.twitter.com/k5BUPf4Olo

— Pollo a la Brasa ♛♔ (@enzoalabrasa) 18. listopadu 2018

García přijel do Peru minulý týden ze Španělska, kde nyní žije. V Limě chtěl vypovídat kvůli svému případu. Prokurátor ale výslech odložil a exprezidentovi zakázal na 18 měsíců opustit zemi. "Poté, co jsem absolvoval tak dlouhou cestu (ze Španělska), mě překvapilo, že výslech byl odložen a že mi bylo zakázáno opustit zemi," postěžoval si novinářům García, který stál v čele Peru v letech 1985 až 1990 a 2006 až 2011.

Devětašedesátiletý García je podle médií podezřelý mimo jiné z toho, že v roce 2012 dostal od firmy Odebrecht 100.000 dolarů (asi 2,3 milionu korun). Peníze měly jít za speciálního fondu, který měla tato stavební firma vytvořen na úplatky v Latinské Americe. García obvinění odmítl s tím, že žádné peníze nedostal a že ani v té době už nebyl prezident.

Podle peruánských médií měl García úplatky od Odebrechtu dostat i v kauze zákazky na výstavbu metra v Limě, v níž figuruje řada dalších podezřelých. Podle prokurátora hrál García během svého druhého prezidentského mandátu v přidělení zakázek na tento megaprojekt klíčovou roli.

Firma Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii, v roce 2016 ale vyšlo najevo, že uplácela vysoké politiky ve více než desítce zemí Latinské Ameriky. V Peru čelí podezření z přijímání úplatků od ní všichni prezidenti, kteří stáli v čele země roku 2001. Kvůli údajně nelegálně získaným financím od Odebrechtu je ve vazbě i šéfka místní opozice Keiko Fujimoriová.

Související

Alan García

Peruánský exprezident García se zastřelil při zatýkání

Bývalý peruánský prezident Alan García dnes zemřel po zjevném pokusu o sebevraždu. Postřelil se do hlavy, když ho přišla zatknout policie, a poté se mu lékaři neúspěšně pokusili zachránit život. Devětašedesátiletý politik, který stál v čele jihoamerické země v druhé polovině 80. let a poté znovu v letech 2006 až 2011, se obrácením zbraně proti sobě vyhnul vazbě v souvislosti s mezinárodní korupční aférou. García obvinění odmítal a označoval za politicky motivované pronásledování.

Více souvisejících

Alan García (Peru) Peru Uruguay Odebrecht

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy