Veřejností otřásl obrovský skandál. Žena šla na rutinní operaci, lékaři jí zničili život

Americkou Floridou otřásá skandál, který začal před dvěma lety. Padesátiletá pacientka měla podstoupit operaci kvůli bolesti zad, z nemocnice ale odešla bez ledviny. Lékaři, kvůli kterým je odkázána na život s poslední ledvinou, operují dál, a závažné pochybení nikdo neřeší.

Maureen Pachecová trpěla po autonehodě bolestmi zad. Lékaři v nemocnici ve Wellington Regional Medical Center ji proto doporučili, aby u nich podstoupila nenáročnou operaci, při které by jí ulevili od bolesti.

Žena s operací souhlasila a zanedlouho skončila pod rukama tří lékařů. Cévní chirurg Ramon Vazquez měl pacientku fázi otevřít v oblasti břicha, protože přímá operace zad by v jejím případě byla komplikovaná. Ortopedi John Britt a Jeffrey Kugler jí poté měli napravit bolestivou kost.

Zákrok dopadl na jednu stranu dobře. Ženu skutečně záda přestala bolet. Podle serveru Daily Mail jí ale lékaři během zákroku omylem vyoperoval ledvinu.

Pacientka se o všem dozvěděla už v nemocnici a lékaři se obhajovali tím, že si mysleli, že jde o tumor. Případ ale dál nikdo neřešil, lékaři nepřišli o licenci, nemocnice nezaplatila odškodné a to, že je postarší pacientka odkázána na rizikový život s jednou ledvinou, nikoho nezajímalo.

Žena se proto rozhodla nemocnici zažalovat. A po dvouletém boji nyní vyhrála. Každý z lékařů ženě musí zaplatit 250 tisíc dolarů (zhruba 5 milionů korun) odškodnění. Navzdory pochybení ale lékaři v nemocnici pracují dál.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé lékaři operace USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

Mírový summit přičítá body Švýcarsku za další iniciativu. Můžeme ho ale považovat za úspěšný?

Summit ve Švýcarsku přinesl obdobná prohlášení, jaká slýcháme už více než dva roky. Osmdesát států vyzvalo Rusko k zanechání agresivního chování za jeho vlastní nepřítomnosti. Mír tímto zůstává zhruba stejně dosažitelný jako před víkendovým jednáním světových lídrů. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy