Střelec z Alabamy dopaden. Policie při incidentu omylem zabila černocha

Americká policie ve čtvrtek zadržela muže podezřelého ze střelby v nákupním centru v Alabamě. Při incidentu z minulého týdne policisté místo skutečného střelce zabili černocha Emantica Bradforda, kterého mylně považovali za útočníka. Případ vyvolal ve Spojených státech protesty proti přístupu policie k menšinám, informovala agentura Reuters.

Minulý týden ve čtvrtek, kdy Spojené státy slavily Den díkůvzdání, vypukla v nákupním středisku u alabamského města Birminghamu střelba. Zranění utrpěli dva lidé - 12letá dívka a 18letý muž.

Dvacetiletého Errona Browna, který je ze střelby podezřelý, zadrželi policisté ve čtvrtek v okrese Fulton ve státě Georgia, zhruba tři hodiny jízdy od Birminghamu, kde se minulý týden střílelo. Brown bude podle agentury Reuters obviněn z pokusu o vraždu.

The police said a 21-year-old black man who was fatally shot by an officer at a mall in Alabama was not the gunman in a shooting on Thursday night and that the true gunman remained at large https://t.co/hKjACkbDbH

— The New York Times (@nytimes) 24. listopadu 2018

Dál se vyšetřuje i postup policie při zásahu v alabamském nákupním středisku. Situace po střelbě byla chaotická. Jednadvacetiletý Emanatic Bradford držel v okamžiku, kdy policie na místo činu dorazila v ruce zbraň. Zasahující strážník jej proto v domnění, že se jedná o útočníka, zastřelil. Policie zabitého muže následně označila za pachatele. Až později vyšlo najevo, že se spletla a že je skutečný pachatel na útěku.

Podle kritiků zasahující policista Bradforda bez váhání zastřelil jen proto, že ho jako černocha považoval za násilníka. Policista, který Bradforda zastřelil, byl až do vyšetření případu postaven mimo službu.

Související

Více souvisejících

zabití černochů americkými policisty Policie USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy