Putin podkopává USA? Rusko zkoušelo ovlivnit kongresové volby, přiznal šéf Pentagonu

Rusko se pokoušelo ovlivnit listopadové americké kongresové volby a nadále se snaží podkopat demokratické procesy, které jsou ale Spojené státy připraveny hájit. Na Reaganově obranném fóru v Kalifornii to prohlásil americký ministr obrany James Mattis, uvedla televize CNN.

"(Ruský prezident Vladimir Putin) se opět pokusil zasáhnout do našich voleb minulý měsíc a my jsme stále svědky takovýchto pokusů," řekl Mattis na sobotní konferenci.

(#Mattis reveals Russian government attempted to interfere in U.S. midterm elections earlier this month)U.S. Defense Secretary James #Mattis revealed that the Russian government attempted to interfere in ...#Democrats #Donald_Trump #US_Political_System WORLD24 MONITOR pic.twitter.com/5GZVTPE2q0

— world24monitor (@world24monitor) 2. prosince 2018

Ministr obrany řekl, že není pochyb o tom, že ruské snahy ovlivnit volby zhoršily vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Mattis neví, zda se ruská hrozba v této věci zhoršila, uvedl ale, že Putin stále zkouší podkopat demokratické procesy, které musí být chráněny. "A my uděláme vše nezbytné, abychom je ubránili," dodal.

Spojené státy obvinily Rusko i ze zásahu do prezidentských voleb v roce 2016. Ruskou roli v prezidentských volbách prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil na štáb současného prezidenta Donalda Trumpa. Ten jakoukoli spolupráci s Rusy odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Také Moskva popírá, že by se pokoušela hlasování zmanipulovat.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.

Více souvisejících

James Mattis Volby USA Rusko Vladimír Putin USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 4 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy