Rakev s Bushem je na cestě do Houstonu, let dostal speciální volací znak

Rakev s bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem starším dnes na palubě prezidentského speciálu odletěla z Andrewsovy letecké základny u Washingtonu zpět do Houstonu. Tam se bude ve čtvrtek konat další smuteční obřad a ještě téhož dne bude exprezident v texaském městě College Station pohřben.

Spojené státy si dnem státního smutku připomínají Bushovu památku. Ve washingtonské katedrále se dnes také konal státní smuteční obřad, po kterém byla rakev s Bushem převezena na Andrewsovu základnu, kde se před odletem konala krátka pieta.

Bush starší zemřel minulý týden v Texasu ve věku 94 let. Do Washingtonu bylo jeho tělo dopraveno v pondělí, jeho rakev byla pak do středy vystavena v rotundě Kapitolu, sídle Kongresu USA.

Na poslední Bushovu cestu z Houstonu do Washingtonu a zpět poskytl současný šéf Bílého domu Donald Trump své prezidentské letadlo. Pokud je na palubě úřadující hlava Spojených států, má letoun volací znak Air Force One.

Dnešní a také pondělní let do metropole jsou označeny jako Special Air Mission 41 (Zvláštní letecká mise 41), což odkazuje na fakt, že Bush starší byl 41. americkým prezidentem.

Přílet do Houstonu je plánován na 23:30 SEČ. Rakev bude následně převezena do episkopálního kostela svatého Martina, kde se bude ve čtvrtek konat smuteční obřad. Po obřadu bude rakev vlakem dopravena do kampusu univerzity Texas A&M v College Station, kde je Bushova prezidentská knihovna. Tam bude na pozemku knihovny Bush uložen do hrobu po bok své manželky Barbary a dcery Robin, která zemřela v dětském věku na leukemii.

Související

Boris Jelcin a George H. W. Bush v Bílém domě. Komentář

30 let od START II. Pokus o hlubší spolupráci USA a Ruska zkrachoval, Kreml dál rachotí jadernými zbraněmi

Mělo se jednat o další milník na cestě k bezpečnějšímu světu a ukázku spolupráce někdejších studenoválečných supervelmocí. Před 30 lety, 3. ledna 1993, podepsali prezidenti Spojených států George H. W. Bush a Ruska Boris Jelcin smlouvu START II, která dále výrazně omezovala strategické jaderné arzenály obou zemí. Následující vývoj však zamezil jejímu uvedení do praxe a učinil z ní jeden ze symbolů pozvolného krachu pokusů budovat korektní vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Více souvisejících

George H. W. Bush (sr.) USA (Spojené státy americké) Air Force One Donald Trump Prezident USA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy