Bývalý ředitel FBI Comey předstoupil před výbory Sněmovny reprezentantů

Bývalý šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey dnes předstoupil před kontrolní výbor a také justiční výbor Sněmovny reprezentantů, aby vypovídal o vyšetřování údajného ruského vlivu na prezidentské volby v USA v roce 2016 a také o objasňování kauzy soukromého e-mailu někdejší americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Z jednání byla vyloučena veřejnost.

Comey po příchodu do Kongresu odmítl odpovídat na otázky novinářů. Nejpozději do soboty ale dostane od výborů přepis svých svědeckých výpovědí, které bude moci podle svého uvážení zveřejnit.

Comey byl původně předvolán do Kongresu na pondělí, kvůli sporům s kongresmany o podobu své výpovědi se předvolání odložila na dnešek. Někdejší šéf FBI trval na veřejném vystoupení, což zdůvodňoval obavou z možného překroucení jeho slov tím, že mohou být účelově zveřejněny jen části jeho odpovědí. Výbory ale veřejné vystoupení odmítly, proto se Comey obrátil na federální soud, aby jeho předvolání do Kongresu zrušil. Nakonec se ale s výbory dohodl, že bude moci zveřejnit celou svou výpověď, případně jen části, pokud tak uzná za vhodné.

Demokraté v dnešním předvolání Comeyho vidí snahu republikánů podkopat práci zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se v objasňování kauzy údajného ruského vlivu na prezidentské volby zaměřil na volební štáb nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Republikáni nyní výbory kontrolují, neboť do ledna, než zasedne Kongres v novém složení, mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, poté ale předsednictví sněmovních výborů přejde na demokraty.

Clintonová jako šéfka diplomacie používala pro pracovní účely svůj soukromý e-mail. Skandál se stal velkým tématem jejího volebního souboje o prezidentské křeslo s Trumpem a záležitosti se věnoval také FBI. Ten nakonec vyšetřování uzavřel s tím, že Clintonová žádný trestný čin nespáchala, její chování ale označil za krajně nezodpovědné. Kauza dosáhla vrcholu krátce před volbami v roce 2016, takže Comeyho mnozí demokraté obviňují, že Clintonovou připravil o vítězství.

Trump, který loni Comeyho propustil, zase zahrnuje bývalého šéfa FBI výčitkami, že vyšetřování kauzy Clintonové vedl zaujatě a chybně, když případ nedotáhl k soudu.

Prezident dnes na twitteru označil Comeyho za lháře, který novinářům poskytoval důvěrné informace o vyšetřování. Poznamenal také, že bývalý šéf FBI a Mueller jsou nejlepší přátelé, což je střet zájmů.

Od Muellera se dnes očekává, že sdělí soudu podrobnosti o tom, jak někdejší šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort porušil dohodu o spolupráci s vyšetřovateli. Zvláštní vyšetřovatel také připravuje závěrečnou zprávu o svém více než ročním objasňování ruské kauzy, kterou Trump označuje honem na čarodějnice.

Prezident dnes na twitteru ohlásil, že Bílý dům již připravuje oponentskou zprávu na vznikající Muellerův dokument. "Tohle už se nikdy žádnému budoucímu prezidentovi Spojených států nesmí stát," napsal Trump. Dodal, že oponentská zpráva má prozatím 87 stránek a že bude dokončena, až se Bílý dům seznámí s Muellerovým dokumentem.

Související

Policie USA

Jak je to s policejní brutalitou v USA? CNN přinesla zajímavá data

Celosvětové vlny protestů reagující na smrt černocha George Floyda požadují především spravedlnost a ukončení policejní brutality konané na afroamerických občanech USA. Statistiky naznačují, že právě v USA strážci zákona zatknou nebo zastřelí mnohem více lidí, než v jiných vyspělých státech světa.
Donald Trump. 45. prezident USA

Trump kritizoval televizi Fox News, pozvala do debaty jeho nepřátele

Americký prezident Donald Trump v sobotu důrazně kritizoval svou oblíbenou televizní stanici Fox News, která se do svého dnešního programu rozhodla zařadit interview se dvěma vyhlášenými kritiky Bílého domu. Bývalý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey a šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff jsou podle Trumpa "odporní" a zcela se zdiskreditovali.

Více souvisejících

James Comey (FBI) USA (Spojené státy americké) FBI

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy