"Degradace USA." Vlivný republikán Romney sepsul Trumpa, ten si to nenechal líbit

Americký prezident spoluvytváří veřejný charakter národa, ale charakter prezidenta Donalda Trumpa je nedostatečný. Napsal to v dnešním komentáři pro list The Washington Post vlivný republikánský politik Mitt Romney, kandidát na prezidentský úřad v roce 2012. Bílý dům podle něj v prosinci zásluhou Trumpa postihla hluboká degradace. Zatímco Bílý dům na kritický text podle agentury Reuters dosud nereagoval, Trump na twitteru Romneyho vyzval, aby se raději věnoval bezpečnosti na hranicích a dalším důležitým věcem.

Romney, který v roce 2016 Trumpovu republikánskou nominaci do boje o Bílý dům nepodpořil, připomíná washingtonské události konce loňského roku, kdy z funkce odešli ministr obrany James Mattis a personální šéf Bílého domu John Kelly a kdy prezident oznámil odchod vojáků ze Sýrie, čímž "opustil spojence bojující po našem boku".

Mitt Romney: The president shapes the public character of the nation. Trump’s character falls short. https://t.co/pfuTTLwe4v via @postopinions

— The Washington Post (@washingtonpost) 2. ledna 2019

"Jeho vystupování v minulých dvou letech a zejména jeho chování v prosinci je důkazem, že do vysokého úřadu nedorostl," napsal Romney ve washingtonském deníku. Prezident by podle něj měl Američany spojovat a povzbuzovat v nich to nejlepší. "Národ je rozdělený a naštvaný a nezbytně potřebuje charakterově vyspělého vůdce. Ale právě v tomto ohledu jsou nedostatky nynější hlavy státu nejkřiklavější," konstatuje senátor.

Trumpova slova a jeho skutky vyvolaly zklamání po celém světě, píše dále. Dochází k tomu v nešťastné době, kdy "několik evropských spojenců prochází politickou nestabilitou a několik bývalých sovětských satelitů přezkoumává své demokratické závazky". Alternativa amerického vůdčího postavení ve světě, kterou nabízí Čína a Rusko, je autokratická, korupční a brutální.

Aby USA své vůdčí postavení obnovily, musejí napravit pochybení v domácí politice, soudí Romney. Amerika podle něj musí mimo jiné posílit obranné spojenectví s Evropou. "Chceme sjednocenou a silnou Evropu, nikoli rozkládající se spolek," poznamenává autor, který byl v listopadových kongresových volbách zvolen do Senátu za stát Utah.

"Nehodlám komentovat každý tweet nebo každou chybu," píše o svém budoucím působení na Kapitolu. "Postavím se ale proti každému výroku nebo skutku, který národ rozděluje, je rasistický, sexistický, protiimigrační, nečestný nebo likvidační vůči demokratickým institucím."

Trump si dnes na twitteru v reakci na senátorův článek položil otázku, zda se Romney nestane ve Washingtonu novým Jeffem Flakem. Flake, kterému ve čtvrtek skončí senátorský mandát za stát Arizonu a který v listopadových volbách o znovuzvolení neusiloval, je v USA znám jako tvrdý kritik nynějšího prezidenta.

Here we go with Mitt Romney, but so fast! Question will be, is he a Flake? I hope not. Would much prefer that Mitt focus on Border Security and so many other things where he can be helpful. I won big, and he didn’t. He should be happy for all Republicans. Be a TEAM player & WIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2. ledna 2019

"Doufám, že ne. Raději bych uvítal, aby se Mitt soustředil na zabezpečení hranic a na mnoho dalších věcí, kde může být užitečný," poznamenal Trump. Připomněl také, že to byl on, kdo na rozdíl od Romneyho zajistil republikánům prezidentské křeslo. "Měl by být šťastný za všechny republikány. Staň se týmovým hráčem a zvítězíš!" dodal Trump.

Související

Více souvisejících

Mitt Romney Donald Trump USA (Spojené státy americké) Prezident USA

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy