Virus zika na Kubě? Komunistické úřady neohlásily tisíce případů

Kuba údajně v roce 2017 neohlásila několik tisíc případů nákazy virem zika, uvádí na svých webových stránkách odborný časopis New Scientist s odvoláním na výzkum vědců z americké Yaleovy univerzity. Úřady komunistického státu se podle něho nedržely pravidel ohledně hlášení případů viru zika dohodnutých s Panamerickou zdravotnickou organizací (PAHO).

První případ nákazy virem zika se na Kubě objevil v březnu 2016. Podle PAHO země o dalších případech přestala informovat v lednu 2017 a jen ve zprávách v médiích z předloňského května se psalo o 1900 případech.

"Odhadujeme, že počet nakažených virem zika na Kubě v roce 2017 byl podobný počtům v zemích s podobným počtem obyvatel za rok 2016," uvádí autoři výzkumu s tím, že se předloni na Kubě virem zika nakazilo okolo 5700 lidí.

Vědci zkoumali cestovní záznamy 184 osob, které se virem zika nakazily při pobytu v zahraničí a zjistili, že 95 procent z nich bylo na Kubě. Tyto "skryté" případy nákazy mohou podle nich stát za šířením viru do dalších zemí, protože lidé ani zdravotní úřady si nejsou vědomi zvýšeného rizika nákazy. Zamlčování ze strany kubánských úřadů mohlo v roce 2017 "vést k mnoha dalším případům," píše na internetových stránkách New Scientist.

Podle Duana Gublera ze singapurské Dukeovy univerzity nejde o první případ, kdy Kuba, ostrovní stát závislý na příjmech z turistického ruchu, neohlásila epidemii nějaké nemoci do doby, než tuto skutečnost nešlo popřít.

Nákaza virem zika má u některých dospělých podobné příznaky jako běžná viróza - jde o bolesti hlavy, kloubů, horečku. U většiny nakažených se onemocnění navenek nijak neprojevuje.

The evolution of #Zika virus from Asia to the Americashttps://t.co/eYE0LuJNcXIn this Progress article, Liu, Shi and Qin discuss how the virus has evolved during its recent global spread and consider how these changes might be linked to pathogenesis. pic.twitter.com/Hvz7TX3TbM

— Nature Rev Microbiol (@NatureRevMicro) 8. ledna 2019

Peter Hotez z Baylorovy lékařské školy v Texasu tvrdí, že i v současnosti se mohou projevovat následky nákazy virem zika. "Mělo by být možné rozpoznat výkyv nebo nárůst v počtu defektů u novorozenců," říká. U lidského plodu, na který působí virus zika, se může vyvinout mikrocefalie. Při ní dítěti předčasně přestane růst mozek a obvykle i celá hlava. Toto poškození je nevratné.

Virus zika budil u mnohých obavy zejména před letní olympiádou v Riu de Janeiro v roce 2016. Skupina více než sta renomovaných vědců například několik týdnů před zahájením her vyzvala k jejich přesunutí nebo odložení.

Související

Více souvisejících

virus Zika Kuba nemoci zdraví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy