Klidně vyhlásím stav nouze, pohrozil Trump demokratům před dalším jednáním o zdi

Americký prezident Donald Trump dnes opět vyzval zákonodárce, aby schválili zákon, který umožní financovat zabezpečení hranice USA s Mexikem. Zároveň upozornil, že má "absolutní právo" vyhlásit stav nouze, pokud nebude dosaženo dohody. Republikáni jsou v podpoře stavby hraniční bariéry jednotní, řekl Trump médiím. Demokraté však zatím nedali najevo ochotu ustoupit a hodlají předložit návrh, který by odblokoval financování federálních úřadů zavřených již třetí týden.

Trump dal už minulý týden najevo, že může v zemi vyhlásit stav nouze a bariéru na jižní hranici USA s Mexikem vybudovat bez souhlasu zákonodárců. Takové rozhodnutí by ale podle právních expertů nepochybně vyvolalo lavinu žalob.

"Protože si myslím, že můžeme dospět k dohodě, a pokud nedospějeme, mohu zvolit tuto cestu," vysvětlil novinářům, proč si zatím nechává stav nouze v záloze. Trump chce na dnešní plánované schůzce s kongresovými lídry obou stran přesvědčovat demokraty, aby podpořili uvolnění financí na stavbu hraniční bariéry. Republikáni jsou podle něho jednotní, ačkoli jich dnes "několik hovořilo o (vlastní) strategii".

Demokraté, kteří od začátku roku ovládají Sněmovnu reprezentantů, však nedávají najevo ochotu k ústupkům. Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová tento týden naopak hodlá prosadit sérii návrhů, které by finance pro jednotlivé vládní úřady uvolnily. Pelosiová chce tlačit na některé republikány v Senátu, kteří se obávají ztráty voličských sympatií kvůli odloženým výplatám pro státní zaměstnance, aby návrhy rovněž podpořili.

K současné situaci se dnes vyjádřil i americký viceprezident Mike Pence. Uvedl, že Trumpova vláda je "odhodlána vytrvat ve svém úsilí", jehož cílem je zajištění prostředků pro výstavbu zdi na hranici s Mexikem. "Prezident Trump, já i celý náš tým jsme připraveni trvat si na svém, dokud s námi demokraté v Kongresu neusednou k jednomu stolu a nebudou s námi spolupracovat na zajištění hranice, na výstavbě zdi, na ukončení této humanitární krize," uvedl Pence.

Související

Více souvisejících

Donald Trump zeď Kongres USA Bílý dům USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy