Spor o "mexickou zeď" začíná v USA dopadat na státní zaměstnance

Odhadovaných 800.000 amerických státních úředníků dnes poprvé po vypuknutí rozpočtové krize nedostalo pravidelnou výplatu. Dvě miliardy dolarů, připravených na mzdových fondech státních organizací, nenašlo své adresáty a na twitteru se začaly objevovat fotografie výplatnic s jasně vyznačenou nulou.

"Věděli jsme, že to přijde, ale když se to stalo, byl to stejně šok," řekl televizi CNN William Striffler, pracovník letištní kontroly na letišti Newark u New Yorku. Jeho rodina, očekávající příští týden syna, bude žít s úspor a z příspěvků příbuzných.

"Nechceme se stát politickými pěšáky, kdo za to může, mě nezajímá," popsal Striffler situaci. Jeho kolegové z vedení odborového svazu letištních kontrolorů kvůli krizi zažalovali washingtonskou vládu.

Na nucené dovolené je 380.000 Američanů, 420.000 dalších musí pracovat zatím bez nároku na plat, protože jejich zaměstnání je důležité pro chod státu. Po skončení rozpočtové krize by své peníze měli zpětně dostat. Nestátní firmy, které pracují na kontraktech pro vládu, ovšem s žádnou kompenzací počítat nemohou.

Průměrný státní zaměstnanec má v USA týdenní plat 1480 dolarů (33.000 Kč). Mnozí z nich podle agentury AP žijí od výplaty k výplatě, přestože americká ekonomika prožívá dobré období a nezaměstnanost je mimořádně nízká. Podle státem sponzorovaného výzkumu se v problémech ocitne 40 procent amerických rodin, pokud se objeví naléhavý výdaj 400 dolarů (9000 Kč).

Státní zaměstnanci ruší dovolené, vzdávají se pravidelného spoření, žádají o podpory v nezaměstnanosti a zajímají se o půjčky. Mnozí hledají druhé zaměstnání, žádají o odklad platby nájemného, splátek bankovních půjček a hypoték.

Podle údajů amerického ministerstva práce dnes v USA na pracovním trhu převažuje poptávka nad nabídkou, takže možnost druhého zaměstnání není nereálná. Zaměstnavatelé se ale zdráhají státní zaměstnance přijímat kvůli obavě, že je po vyřešení rozpočtové krize zase okamžitě ztratí.

Na americkém internetu je stále oblíbenější stránka GoFundMe pro organizování pomoci dobrovolných dárců. Vláda opakovaně ujišťuje obyvatele, že navzdory blokování financí zůstávají v platnosti poukázky na jídlo pro chudé.

Několik členů federálního Kongresu se ze solidarity vzdalo poslaneckých a senátorských platů, dokud se finanční tok pro vládní úřady neobnoví. Poslanec Sněmovny reprezentantů Ed Perlmutter z Colorada oznámil, že ve svém volebním obvodu bude zdarma rozdávat snídaně a obědy pro státní zaměstnance, kteří se ocitli bez peněz.

Související

Donald Trump

Trump chce postavit zeď do dvou let. Naprosto nerealistické, smějí se mu experti

Ačkoliv americký prezident Donald Trump ustoupil tlaku Demokratů a souhlasil s uvolněním peněz pro vládní zaměstnance a federální úřady. Nicméně stále trvá na vybudování hraničního plotu na hranicích s Mexikem. Slibuje jeho postavení do dvou let. Podle expertů je to však naprosto nereálná představa. Odhadují, že je při optimistických představách je jej možné postavit za 8 až 11 let.
Spor o zeď: Trump nabídl kompromis, Pelosiová odmítla

Spor o zeď: Trump nabídl kompromis, Pelosiová odmítla

Americký prezident Donald Trump dnes nabídl demokratům dočasnou ochranu migrantů, kteří se do USA dostali jako děti, výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranicích s Mexikem. Trump řekl, že nabídka je snahou najít východisko z měsíční rozpočtové krize, která zablokovala činnost řady vládních úřadů. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prezidentovu nabídku ale už předem odmítla.

Více souvisejících

zeď USA (Spojené státy americké) krize Mexiko Donald Trump

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy