Žáci katolické školy v USA se vysmívali indiánovi? VIDEO vyvolalo bouřlivou diskuzi

Ve Spojených státech vyvolal bouřlivou debatu incident z Washingtonu, kde se setkali účastníci dvou různých demonstrací. Na videu, které setkání chlapce z katolické školy a bojovníka za práva původních obyvatel Severní Ameriky zachycuje, stojí oba zúčastnění v těsné blízkosti. Podle amerických médií i řady uživatelů sociálních sítí chlapec, který se snaží zachovat kamennou tvář, aktivistu z indiánského kmene Omahů svým upřeným pohledem provokoval. CNN uvedla, že mladík a jeho spolužáci muže zesměšňovali. Mladík dnes popřel, že by se choval neuctivě. Prý se snažil spíše uklidnit napjatou situaci, která na místě vznikla.

Incident, jehož záznam zhlédly na internetu desítky tisíc lidí, se odehrál již v pátek poblíž washingtonského Lincolnova památníku. V americké metropoli se tehdy souběžně konaly demonstrace proti potratům a první ročník pochodu původních obyvatel Severní Ameriky.

Účastník druhé z akcí, indiánský aktivista Nathan Phillips, na zveřejněném záznamu zpívá a bubnuje. Mladíci z katolické školy ze státu Kentucky, z nichž řada má na hlavě čepici s heslem kampaně prezidenta Donalda Trumpa, se Phillipsovi posmívá.

Kritiku vyvolalo na sociálních sítích především chování chlapce, který se postavil těsně před veterána vietnamské války Phillipse a zíral mu do obličeje. Podle amerických médií se ho tím snažil zesměšnit. Ostatní chlapci přitom skandovali heslo "Postavte zeď!". Na mysli měli zjevně bariéru, kterou chce na mexické hranici vybudovat prezident Donald Trump.

"Slyšel jsem, jak říkají: 'Postavte zeď, postavte zeď!' Tohle je indiánská půda: neměly by tu být zdi," řekl po zveřejnění záznamu americkým médiím Phillips.

Chování chlapců kritizovala například kongresmanka Deb Haalandová, podle které mladíci projevili "křiklavou nenávist, neúctu a nesnášenlivost". Herečka Alyssa Milanová na twitteru napsala, že ji video dohnalo k slzám. Herec Chris Evans chování školáků označil za "odpudivé" a "ostudné".

Soukromá chlapecká katolická škola ve státě Kentucky, jejíž studenti jsou na videu zachyceni, již vydala prohlášení, ve kterém chování svých studentů odsoudila a přislíbila, že incident vyšetří.

Středoškolák zachycený na videu v Phillipsově těsné blízkosti, který se představil jako Nick Sandman, dnes ale v prohlášení uvedl, že ze zveřejněného záznamu není patrné, co se mezi ním a indiánským aktivistou skutečně odehrálo. Po zveřejnění videa se podle něj začaly šířit "naprosté lži o mně a mé rodině".

Podle Sandmana on a jeho spolužáci čekali na autobusy, které je měly po skončení protipotratové demonstrace odvézt domů, když kolem prošli čtyři černošští demonstranti, kteří chlapce začali urážet rasovými nadávkami. Do zjitřené atmosféry se následně podle studenta přimíchal Phillips. "Zamířil na mě svůj pohled a přistoupil ke mně, přišel až na několik centimetrů k mému obličeji," řekl Sandman, který se podle svých slov snažil zůstat klidný a neukázat žádné emoce.

Sám 64letý Phillips chlapcovu verzi zčásti potvrdil. V rozhovoru poskytnutém listu The New York Times řekl, že skutečně mezi bělošské chlapce a černošské demonstranty vstoupil, aby zmírnil rasové napětí. "Vstoupil jsem mezi ně, abych se modlil," řekl Phillips, který je ve Spojených státech známým bojovníkem za práva indiánů. V letech 2016 a 2017 vešel ve známost jako odpůrce stavby ropovodu v Severní Dakotě.

Související

Více souvisejících

indiáni USA (Spojené státy americké) Washington, D.C., USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy