Vědci poprvé upravili DNA u myší tak, aby se geny šířily i na další generace

Američtí vědci úspěšně vyzkoušeli kontroverzní proceduru genetického inženýrství. Laboratorním myším byla upravena DNA tak, aby mohli přenášet modifikované geny na další generace. Metoda nazývaná „gene drive“ by teoreticky mohla sířit konkrétní geny v celé divoce žijící populaci.

Genové inženýrství je velice kontroverzní téma a pro metodu „gene drive“, kterou nyní vědci v USA poprvé úspěšně otestovali na savcích, to platí dvojnásob. Procedura teoreticky umožňuje přepsat genetický kód živočichů tak, aby byl v upravené formě nadále přenášen na jejich potomky.

Již dříve proběhly podobné pokusy u hmyzu, především u komárů. V jejich případě vědci doufají, že by mohly například vymýtit malárii. Předpokládají, že by přepsali genetický kód některých komárů, které by pak nechali rozšířit se v běžné populaci. Jeden z pokusů například učinil tyto přenašeče nebezpečných parazitů neplodnými. Další výzkum se soustředil na vytvoření komárů, kteří by byli vůči nákaze imunní, a nemohli tak malárii šířit.

Někteří výzkumníci nyní doufají, že by se genetické inženýrství dalo využít například k boji s invazivními druhy živočichů. Metoda však zůstává nadále velmi kontroverzním tématem. V roce 2016 americká Národní akademie věd varovala, že je potřeba mnoha výzkumů předtím, než bude teoreticky možné využít „gene drive“ ve volné přírodě.

Bioložka Kimberly Cooper z Kalifornské univerzity, která vedla zmiňovaný výzkum u myší, chtěla upravit jejich genetickou stavbu tak, aby se u zvířat objevovaly podobné mutace, jako u lidí. To by podle názoru vědkyně umožnilo dalším výzkumníkům lépe zkoumat a pochopit některé z nemocí, které lidstvo sužují.

Přestože se jejímu týmu nakonec podařilo šířit upravený gen prostřednictvím samiček, přiznává Cooper mnohé nedostatky. „Naše zjištění naznačují, že provést něco takového u myší je výrazně komplikovanější než v případě hmyzu, což nás vede k otázce, zda bude vůbec kdy tato metoda efektivně využitelná v divoké přírodě,“ cituje bioložku deník Guardian.

Vědcům se podařilo najít způsob, jak geneticky upravit myší embrya. Samičky tedy mohou nadále šířit tento upravený gen mnohem rychleji, než umožňují přírodní pravidla dědičnosti. U samců nicméně metoda nefungovala a vytvářela u nich mutace. Cooper vidí hlavní využití právě v dalším laboratorním výzkumu. Genetická stavba myší by mohla být upravena tak, aby nesla podobné „chyby“, které u lidí způsobují například rakovinu, cukrovku nebo artritidu.

Související

DNA

Vědci oznámili, že poprvé rozluštili kompletní lidský genom

V roce 2003 se vědci z Projektu lidského genomu (Human Genome Project) zapsali do dějin, když se jim podařilo přečíst 92 procent lidského genomu. Od té doby se téměř dvě desetiletí snažili rozluštit zbývajících osm procent. Nyní mezinárodní tým zhruba stovky výzkumníků představil kompletní lidský genom - je to poprvé, kdy byl sekvenován ve své úplnosti. Objev by mohl pomoci například v lékařství.

Více souvisejících

DNA bioinženýrství výzkum geneticky modifikované organizmy věda

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy