Mormon desítky let krutě "léčil" homosexualitu. Teď přiznal, že je gay

David Matheson, prominentní postava americké „konverzní terapie“, veřejně přiznal, že je gay. Desítky let se přitom věnoval činnosti, která se snaží předělat lidi s homosexuální orientací na heterosexuály.

Matheson je známý pro své působení v oboru, kterému se říká „ex-gay terapie“, nebo také „reparativní terapie“. Nosným pilířem této praxe je nesmyslná myšlenka, že se homosexualita dá a má „léčit“.

Svůj coming out zveřejnil Matheson na facebookém profilu. Předtím skupina Truth Wins Out, která se věnuje podpoře komunity LGBT, zveřejnila uniklou konverzaci mezi ním a dalším zastáncem „konverzní terapie“. Matheson nyní přiznal, že strávil desítky let ze svého života ponořen v homofobii.

Je si jistý, že některým lidem ublížil, několika prý však i pomohl. „Ne, že bych se chtěl omlouvat, ale všechna pochybení, která jsem jako terapeutik učinil, pocházela z příliš úzkého názoru na to, jak má vypadat emocionálně zdravý život,“ napsal. „Pocházela z mé vlastní homofobie a úzkoprsosti. Skutečně se omlouvám za tyto chyby a újmu, kterou jsem některým lidem způsobil.“

David Matheson, který je členem mormonské církve, se po 34 letech rozvedl se svojí manželkou poté, co se rozhodl, že konečně musí změnit svůj život. Homofobnímu prostředí byl prý od svého mládí vystaven právě uvnitř mormonské církve. Tam také našel útěchu v „terapii“, když zjistil, že je homosexuál. Sám se pak rozhodl věnovat se této praxi a „pomáhat“ dalším lidem.

Podle deníku Guardian spoléhá většinou „reverzní terapie“ na diskusi mezi „pacientem a léčitelem“. V některých zaznamenaných případech však byly použity i kruté metody, které měly vyvolat v často mladých chlapcích odpor k pocitům, jež cítí. Využívány byly například elektrické šoky nebo různá medikace. Matheson sám údajně takové techniky nikdy nepraktikoval.

„Mužům, kteří se kvůli mně ztotožnili se svojí homofobií, i těm, kteří z terapií odcházeli s pocit újmy, se velmi omlouvám,“ stojí dále v prohlášení na sociální síti. Podle jeho slov ho postupně úplně ovládla ideologie, že být gay je hřích. „Přestože to byla moje hluboká součást, obrátil jsem se proti ní.“

Mormonská církev postupně upravila některé své postoje vůči lidem s homosexuální orientací. Tu například již nepovažuje za hřích. I nadále však vylučuje takové lidi ze svých řad.

Související

Více souvisejících

LGBT+ USA (Spojené státy americké) homosexualita Mormoni

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy