Trumpova vláda zrušila sankce proti Děripaskových firmám, senátoři skřípou zuby

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušila sankce proti třem firmám napojeným na ruského oligarchu Olega Děripasku, blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina. Zrušení postihu důrazně odmítali demokratičtí senátoři, k nimž se připojilo i 11 republikánů, informovala agentura Reuters. Sankce proti Děripaskovi zůstávají v platnosti.

Sankce proti ruským společnostem Rusal, EN+ Group Plc a EuroSibEnergo byly vyhlášeny loni v dubnu kvůli ruské anexi Krymu, údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 a ruské podpoře režimu Bašára Asada. Ministerstvo financí USA záměr rušit sankce vyhlásilo už loni v prosinci, protože Děripaska restrukturalizoval majetkové struktury svých firem tak, aby se jeho podíl zmenšil.

Někteří američtí zákonodárci z obou hlavních politických táborů argumentovali, že by se postih neměl uvolňovat, dokud neskončí práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách. Senát začal projednávat rezoluci, která zrušení sankcí odmítá.

Trump's Treasury Dept. just lifted sanctions imposed on US Rusal PLC, En+ Group PLC and JSC EuroSibEnergo — three companies linked to Russian oligarch Oleg #Deripaska, said to be one of Putin's favorite oligarchs.#Russia https://t.co/BUCrMbmlsx pic.twitter.com/ew1hIsuh5z

— Julia Davis (@JuliaDavisNews) 27. ledna 2019

Rusal je druhým největším producentem hliníku na světě a firma EN+ vlastní téměř polovinu jeho akcií. Mnoho z republikánů, kteří byli proti zachování postihu, se obávalo dopadu na světový obchod s hliníkem. Americké ministerstvo financí v neděli podobně konstatovalo, že všechny tři společnosti snížily přímé i nepřímé Děripaskovy podíly v nich a že se vlivu ruského oligarchy zbavily. Ministerstvo zároveň ujistilo, že na sankcích týkajících se osobně Děripasky se nic nemění.

Po oznámení ministerstva financí se svých funkcí vzdal předseda představenstva a ředitel společnosti Rusal Jean-Pierre Thomas, který byl do čela firmy zvolen před měsícem. Jeho odchodem z řídících funkcí americké ministerstvo podmínilo zrušení sankcí. Hodnota akcií Rusalu na burze v Hongkongu vzrostla o pět a na moskevské burze o deset procent. Kurz rublu se zvýšil vůči dolaru i euru.

Těžba hliníku je v Rusku po Číně největší na světě. Zavedení sankcí vyvolalo rostoucí zájem o čínský hliník, jehož export loni dosáhl rekordních objemů.

Děripaska měl úzké vazby na bývalého šéfa Trumpovy volební kampaně Paula Manaforta, který se loni v září rozhodl s vyšetřovatele Muellerem spolupracovat a přiznal se k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti. Ruská média řadí oligarchu do nejužšího okruhu Putinových spojenců.

Související

Více souvisejících

Oleg Děripaska (ruský miliardář) protiruské sankce USA (Spojené státy americké) Senát USA Rusko

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy