Venezuelská opozice zajistí demokracii, slíbil Guaido v rozhovoru pro CNN

Venezuelský prezident Nicolás Maduro a příslušníci ozbrojených sil mohou být amnestováni. V rozhovoru se zpravodajskou stanicí CNN to řekl opoziční politik Juan Guaidó, který se prohlásil za úřadujícího prezidenta Venezuely a má podporu mnoha zemí včetně USA. Možnost amnestie by podle něj byla součástí přechodu země k demokracii.

Guaidó prohlásil, že opozice dokáže zajistit klidný přechod k demokracii stejně jako i uspořádání svobodných voleb. Na otázku, zda by se situace mohla vyřešit také vojenskými prostředky, odpověděl, že ve hře jsou všechny možnosti.

"Jsme si jisti, že dokážeme zajistit klidný přechod (k demokracii) a nakonec i svobodné volby," sdělil Guaidó, který stojí v čele parlamentu a prezidentem se prohlásil po bouřlivých protestech proti Madurovi. Řekl také, že nabídne armádě amnestii, která se bude vztahovat i na Madura.

Volby se ve Venezuele konaly loni v květnu, ale podle názoru opozice stejně jako mnoha zemí nebyly svobodné ani spravedlivé. Venezuelci čelí velkým ekonomickým potížím, nedostatku potravin a rostoucí nezaměstnanosti. Mnozí z účastníků demonstrací podle CNN uvedli, že vyšli do ulic především kvůli tomu, že mají hlad.

"Naši lidé trpí. Probouzíme se ze zlého snu do snu o obnově Venezuely," prohlásil Guaidó, který rozhovor poskytl až poté, co USA v pondělí vyhlásily sankce proti venezuelské státní ropné společnosti PDVSA.

Guaidóa jako legitimního prezidenta uznávají USA a několik dalších zemí, za Madurem stojí Rusko, Turecko a Čína.

Německé stanici ARD Guaidó řekl, že je jediným legitimním vůdcem Venezuely. Volební výsledky, podle nichž zvítězil ve volbách Maduro, byly podle něj zfalšovány. Maduro musí rezignovat a umožnit uspořádání nových voleb, soudí Guaidó.

"Já jsem jediný legitimní prezident Venezuely. V roce 2018 žádné volby nebyly. Madurův mandát skončil, je v úřadě protiprávně a vládne jako diktátor," řekl Guaidó německé stanici.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Venezuela CNN USA (Spojené státy americké) Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy