Guaidó není jediný: Nový venezuelský lídr Stalin González má plán, jak zastavit krizi

Stalin González, celým jménem Iván Stalin González Montaño patří k novým vůdcům Venezuely. Je členem sociálně-demokratické strany Un Nuevo Tiempo (Nový čas), která převzala roli ve vedení Národního shromáždění na základě dohody, která umožňuje opozičním stranám přebírat úkoly podle rotačního systému. V rozhovoru pro španělský list El País tvrdí, že je důležité nabídnout chávistům záruky stability.

Opozice se nachází v první fázi boje. Lepší jednat, než jenom křičet

Stalin González tvrdí, že opozice má jasnou představu, jak bude postupovat, aby se venezuelská krize neprodlužovala nekonečně. Na prvním místě stojí „ukončení uzurpace" moci, poté vytvoření „přechodné vlády" a tím třetím krokem jsou „svobodné volby".

„Snažíme se o uskutečnění první fáze boje. V krátké době toho bylo dosaženo hodně. Nemyslím si ale, že by to měl být dlouhý proces, jak se někteří obávají, což neznamená, že se tak stane zítra," říká. Setrvávání Nicoláse Madura u moci přináší samozřejmě další náklady a je kvůli němu stále velmi obtížné se dohodnout na volbách, míní.

Venezuelský opoziční list El Universal, podobně jako další venezuelská média, informoval, že Stalin González představil na setkání s nevládními organizacemi dokument, který nabízí dvanáctibodový program, jak se dopracovat ke svobodným volbám. I když je González přesvědčený, že chávismus je zodpovědný za bankrot Venezuely, domnívá se, že je „lepší mít politické vztahy" a jednat, než jenom „křičet na Plaza de Altamira v Caracasu".

Nestačí ale utvořit pouze platformu stran, odborů a občanských opozičních subjektů v rámci Frente Amplio (Široké fronty), ale zejména „projekt pro přechod", který by byl životaschopný. „Je zapotřebí specifikovat otevřenost a pozvat disidenty Cháveze, aby měli pocit, že tento přechodný projekt jim patří," zdůrazňuje.

Stalin González: „Juan to zvládl dobře!" Volby do sedmi měsíců!

Navzdory tomu, že Juan Guidó byl některými opozičními silami kritizován za způsob, jakým 23. ledna učinil přísahu, Stalin González soudí, že je to „Juan [Guaidó] zvládl velmi dobře". Podle něj to zvádl ale i Edgar Zambrano [další místopředseda Národního shromáždění]. „Musíme nyní přikročit k nahrazení rektorů Národní volební rady (CNE) a soudců Nejvyššího soudu," vysvětluje techniku „přechodu".

Jedním z úkolů, který stojí před politiky, je reforma volebního procesu a usnadnění hlasování venezuelské diaspory. „Jakmile budou jmenováni noví rektoři CNE, myslím, že bychom mohli uspořádat volby do sedmi měsíců," tvrdí v rozhovoru. V platnost by ale měl vejít zákon, který zkrátil čas k jejich uspořádání.

Humanitární pomoc by měla přijít Venezuele v několika příštích dnech. V této věci González říká, že jsou v kontaktu s lékařskými společnostmi a nevládními organizacemi, ale i katolickou organizací Caritas a katolickou církví jako takovou.

Klíčovým prvkem pro budoucnost země je samozřejmě postavení armády ve společnosti. „Armáda, to jsou také Venezuelané, kteří žijí v krizi," tvrdí, „stejně jako jejich příbuzní." „Mají stejná dilemata jako my," upřesňuje. „Všechno je třeba udělat. Je důležité nabídnout chávistům stabilitu a záruky. Rusko a Čína mohou hrát roli i v příští Venezuele. Čína má investice po celé Latinské Americe. Rusko nám může pomoci obnovit náš ropný průmysl. I s Kubánci se můžeme dohodnout na všech a nabídnout jim normalizaci vztahů," doufá Stalin González.

Stalin González (Venezuela) Venezuela Juan Guaidó Nicolas Maduro Hugo Chávez

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 52 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy