Sonda Opportunity měla fungovat 90 dní, vydržela skoro 15 let

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oficiálně odepsal marsovké vozítko Opportunity. Sonda, která na konci ledna oslavila 15 let na povrchu rudé planety, měla plánovanou životnost 90 dní.

Vozítko Opportunity přistálo na Marsu 25. ledna 2004, hlásit se přestalo loni v červnu kvůli globální prachové bouři na planetě. Do vesmíru odletělo 8. července 2003 pomocí nosné rakety Delta a na povrch Marsu - v oblasti nazvané Meridiani Planum - dosedalo po 203 dnech letu vesmírem.

The first panoramic color image beamed back from Mars by Opportunity, shortly after its landing in Eagle Crater in 2004. R.I.P., Oppy. Image: NASA, JPL and Cornell University pic.twitter.com/KjVrSWdLZg

— Scientific American (@sciam) 13. února 2019

Robot Opportunity byl navržen tak, aby ujel 1000 metrů a pracoval 90 marsovských dnů (solů; jsou asi o tři procenta delší než den na Zemi). Nakonec ale sonda na povrchu Marsu fungovala téměř 15 let.

Poslední spojení Opportunity se Zemí se uskutečnilo loni 10. června, kdy hustá prachová bouře zakryla západní okraj oblasti Perseverance Valley, kde se rover nacházel. Množství prachu v ovzduší způsobilo nedostatek slunečního svitu potřebného pro dobíjení baterií.

Dvojčetem Opportunity byl robot Spirit. Ten na Marsu přistál o dvacet dnů dříve než Opportunity a odmlčel se 22. března 2010. Poslední pokusy navázat s ním spojení byly ukončeny 25. května 2011.

Americký pojízdný robot Opportunity byl v podstatě mobilní robotickou geologickou laboratoří, která se pohybovala k vybraným povrchovým útvarům a detailně je zkoumal. Jeho pohyb zajišťoval šestikolový podvozek, který byl schopen překonat i překážky větší, než je průměr jeho kol.

Na základě údajů, které Opportunity shromáždil, bylo v březnu 2004 oznámeno, že na Marsu bylo v minulosti dostatečné množství vody pro výskyt života, žádný přímý důkaz přítomnosti živých organismů však objeven nebyl.

Nyní zkoumá Mars osm sond, z toho šest z jeho oběžné dráhy: Mars Odyssey (od října 2001; USA), Mars Express (od prosince 2003; ESA), Mars Reconnaissance Orbiter (od března 2006, USA), Maven (od září 2014, USA), Mangalján (od září 2014, Indie) Trace Gas Orbiter (přinesla modul Schiaparelli; od října 2016, ESA), a InSight (od listopadu 2018).

Na povrchu Marsu zůstalo po loňském odmlčení Opportunity jedno robotické vozítko, americké Curiosity, které je tam od srpna 2012. To je vybavené radioizotopovým termoelektrickým generátorem, který využívá přirozený rozpad plutonia 238 a dodává energii dvěma lithium-iontovým bateriím. Díky tomu není sonda závislá na slunečním záření a může pracovat nepřetržitě.

Loni na konci listopadu přistála na povrchu planety americká sonda InSight, úspěšně rozvinula své solární panely a v prosinci již poslala první zvukový záznam. Je to vůbec první sonda určená k seizmickému průzkumu Marsu.

Jako vůbec první úspěšně prolétla kolem Marsu v červenci 1965 americká sonda Mariner 4, která také pořídila první snímky povrchu. Další americká sonda Mariner 9 byla v listopadu 1971 jako první navedena na oběžnou dráhu Marsu.

Na povrch Marsu dopadl jako první v listopadu 1971 sovětský Mars 2, ale kontakt s ním nebyl navázán. Jen pár sekund trvalo 2. prosince 1971 spojení s jeho sesterskou sondou Mars 3.

Prvním úspěšným přistáním se tak až 20. července 1976 stala americká sonda Viking 1, která pak šest let (do listopadu 1982) mapovala povrch - délkou pobytu vytvořila na dlouho rekord, který překonalo až v roce 2010 právě vozítko Opportunity. Sonda Viking 1 na Zemi odeslala první barevnou fotografii povrchu Marsu a se sondou Viking 2, která přistála na Marsu o dva týdny později, pořídila přes 50.000 snímků, nicméně známky po životě nenašla.

Americká sonda Phoenix (na Marsu fungovala od května do listopadu 2008) tam našla 31. července 2008 definitivní důkaz o existenci vody.

Úspěšné sondy k Marsu vyslaly dosud jen Rusko (a předtím Sovětský svaz), Spojené státy, Evropská vesmírná agentura (ESA) a Indie, přičemž průzkum přímo na povrchu se zatím daří jen Američanům. Sovětské pokusy ze začátku 70. let nebyly příliš úspěšné, nedařilo se ale ani evropské agentuře ESA o dekády později.

Související

Opportunity

Definitivní konec: NASA po 15 letech odepsala marsovské vozítko Opportunity

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oficiálně odepsal marsovké vozítko Opportunity. Sonda, která na konci ledna oslavila 15 let na povrchu rudé planety, měla plánovanou životnost 90 dní. Tu ale o několik řádů překonala a hlásit se Zemi kvůli prachové bouři přestala až loni v červnu. Odborníci NASA naději na obnovu spojení neztráceli, nyní ale pokusy formálně ukončili.
Opportunity

Vozítko Opportunity se nehlásí. NASA ztratila spojení na Mars

Spojení s robotickým vozítkem Opportunity americké vesmírné agentury NASA, přerušené od 10. června kvůli celoplanetární prachové bouři na Marsu, se zatím opět navázat nepodařilo. Informovala o tom NASA, která však zároveň sdělila, že bude pokračovat v aktivních pokusech komunikaci obnovit, a to přinejmenším do ledna.

Více souvisejících

Opportunity vozítko Mars NASA vesmír, Mars

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy