Guaidó burcuje k demonstracím u kasáren a hranic. Lidem dal šest pokynů, jak se chovat

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval na dnešek mimo jiné k masovým, ale pokojným demonstracím u kasáren po celé zemi. Cílem je přesvědčit vojáky, aby nebránili vstupu humanitární pomoci, kterou vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura odmítá a která je soustředěna za hranicemi v Kolumbii. Guaidóa od ledna uznalo na 50 států, včetně USA, hlavou Venezuely.

Hranice u města Cúcuta vláda prezidenta Madura uzavřela a i ona plánuje manifestace v Caracasu. A zatímco opozice označuje dnešek za rozhodující, někteří představitelé režimu ho zlehčují.

"Bude to obyčejná sobota," prohlásil v pátek místopředseda Madurových socialistů Diosdado Cabello. "A jestli má někdo odvahu jíst ten odpad, pak na vlastní riziko," dodal s odkazem na potraviny z humanitární pomoci, které už dříve Madurova vláda označila za "karcinogenní". Maduro pomoc odmítá s tím, že Venezuelané nejsou žebráci a že ji nepotřebují.

3/3Decidan de qué lado están en esta hora definitiva. A todos los militares: entre hoy y mañana ustedes definirán cómo quieren ser recordados. Ya sabemos que están con el pueblo, ustedes nos lo han dejado muy claro. Mañana podrán demostrarlo.

— Juan Guaidó (@jguaido) 22. února 2019

Cabello uvedená slova pronesl v pátek u kolumbijských hranic, kde se účastnil koncertu, který jako protiakci k humanitárnímu koncertu opozice zorganizovala vláda. Podle španělského deníku El País přišlo na vládní akci asi 1500 lidí a na koncert Venezuela Aid Live, který na opačné straně hranice uspořádala opozice, dorazilo přes 160.000 lidí.

Na sociálních sítích se v pátek večer také objevilo video, na němž Guaidó v černém tričku spolu s několika poslanci přebíhá hraniční most z Venezuely do Kolumbie. Guaidó má přitom od ledna soudní zákaz opustit zemi. Podle Guaidóa se mu podařilo dostat za hranice díky tomu, že vojáci už se začínají přidávat k opozici. V Kolumbii se opoziční lídr účastnil koncertu a uspořádal tiskovou konferenci mimo jiné s šéfem Organizace amerických států (OAS) Luisem Almagrem a třemi jihoamerickými prezidenty.

V noci na dnešek zopakoval Guaidó na twitteru výzvu Venezuelanům, aby dnes vyšli masově do ulic. "Svolávám všechny, aby se dnes ráno shromáždili u všech kasáren. Půjdeme pokojně, bez násilí, předurčeni ke změně žádat vpuštění humanitární pomoci. Záchrana životů závisí na všech. Dokážeme to," napsal Guaidó na twitteru. Přidal k tomu už dříve vydaný plakát se svou výzvou k dnešním demonstracím a s pokyny, jak se mají lidé chovat.

"Za prvé oblečte se do bílého, za druhé vezměte s sebou transparent se vzkazem pro vojáky, za třetí chovejte se pokojně, za čtvrté budeme přísahat na venezuelskou vlajku, za páté JSOU ZAKÁZÁNY provokace a agrese vůči vojákům, za šesté náš cíl je získat je na svou stranu," píše se v Guaidóově výzvě.

Kromě manifestací u kasáren a u hranic pořádá opozice dnes také demonstraci v Caracasu, kde svolali manifestaci i Madurovi socialisté.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy