Clintonová nebude znovu kandidovat na prezidentku. Nijak překvapivé, soudí analytici

Bývalá americká první dáma, senátorka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová se v roce 2020 nebude ucházet o prezidentské křeslo. Prohlásila to v rozhovoru s newyorskou televizní stanicí News12. Oznámení není nijak překvapivé, neboť analytici předpokládali, že demokratka Clintonová, která v roce 2016 souboj o křeslo šéfa Bílého domu prohrála s republikánem Donaldem Trumpem, do dalšího volebního klání nevstoupí.

Clintonová novou kandidaturu vyloučila. Prohlásila ale, že ji současný politický vývoj v USA znepokojuje. "Budu nadále pracovat na tom, čemu věřím, budu o tom mluvit a budu si za tím stát," uvedla. Poznamenala, že již hovořila s několika uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany, který poradila, aby se v kampani na nic nespoléhali a nic nebrali jako definitivní.

Zopakovat úspěch svého manžela Billa se Clintonová pokoušela dvakrát. V roce 2008 prohrála v primárkách s Barackem Obamou, který v Bílém domě strávil obě funkční období. O osm let později sice ve stranických primárkách porazila nezávislého senátora Bernieho Sanderse, ale v prezidentském finále porazit republikána Donalda Trumpa nedokázala.

Zatímco Clintonová další kandidaturu odmítla, Sanders se o prezidentskou nominaci znovu uchází. Do klání také vstoupilo několik senátorů včetně Kamaly Harrisové, Elizabeth Warrenové, Amy Klobucharové či Coryho Bookera, nebo někdejší guvernér státu Washington Jay Inslee.

Početnou řadu uchazečů o demokratickou nominaci může rozšířit ještě někdejší viceprezident Joe Biden. Zda tak 76letý Biden učiní, jasné ještě není, bývalý viceprezident ale opakovaně řekl, že o této možnosti velmi přemýšlí.

Pokud Biden do stranického souboje vstoupí, bude podle průzkumů patřit k favoritům. Všechny významné sondáže mu totiž slibují vítězství v primárkách. Ohrozit by Bidena podle současných průzkumů veřejného mínění mohl jedině Sanders, za kterým je s velkým odstupem Harrisová.

Související

Bill Clinton Rozhovor

Od Clintonova impeachmentu uplynulo 25 let. Aféra Lewinská vypukla spíše náhodou, naznačuje Pondělíček

Uplynulo čtvrtstoletí od začátku neúspěšného pokusu o odvolání amerického prezidenta Billa Clintona z úřadu. Impeachment zahájený 7. ledna 1999 vyvolalo odhalení Clintonova poměru s někdejší stážistkou v Bílém domě, Monikou Lewinskou. V jistém smyslu se jednalo spíše o náhodu, Clinton byl totiž původně vyšetřován kvůli údajným machinacím v aféře Whitewater, kterou opoziční Republikánská strana prezentovala jako druhý Watergate, vysvětluje Jiří Pondělíček. Historik a amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že i z tohoto důvodu se lhaní o mimomanželském vztahu rázem jevilo jako slabý důvod k sesazení hlavy státu, a tak celá situace namísto demokrata Clintona nakonec poškodila spíše republikány.

Více souvisejících

Hillary Clintonová Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 46 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí včetně Slovenska. Důvodem jsou značné škody na energetické infrastruktuře po ruských útocích, uvedlo tamní ministerstvo energetiky. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy