V zahraničí se píše o Babišovi: S Trumpem mají hodně společného. Český premiér je na tom ale lépe

O setkání českého premiéra Andreje Babiše a amerického prezidenta Donalda Trumpa informují i velká zahraniční média. Například deník The Guardian informuje, že spolu budou zřejmě mluvit o českém příspěvku k NATO a obchodu s Čínou. Mnohem více se ale zaměřuje na podobnost mezi Babišem a Trumpem.

Stanice Fox News či deník The Washington Post vyházejí ze zprávy agentury AP. Ta před schůzkou připomíná, že Babiš pochválil prezidenta USA za to, že se pokouší dosáhnout severokorejského jaderného odzbrojení mírovou cestou.

„Babiš, který se ve čtvrtek setká s Trumpem v Bílém domě, říká, že mluvení s diktátorem je lepší volbou než vojenský konflikt. Babiš AP také řekl, že USA by také měly využít svého vlivu a postavení stálého člena Rady bezpečnosti OSN, aby pomohly vyjednat mír v Sýrii,“ píší americká média.

Obšírněji se pak Babišově cestě do USA věnuje server britského deníku The Guardian. Už v titulku deník českého premiéra označuje za „bohatého, skandály opředeného a protiimigrantského“ a připomíná, že Babiš a Trump mají hodně společného.

„Miliardářský podnikatel a politik v Bílém se ve své zemi stal nejmocnějším mužem vezoucím se na vlně nacionalismu,“ uvádí The Guardian. Dodává, že onen politik čelí obviněním spojeným s jeho firmami a že v kauze figurují i jeho děti. Sám politik-podnikatel jakákoliv nařčení odmítá s tím, že jde o „hon na čarodějnice“.

„Tento popis se netýká pouze Donalda Trumpa, ale i Andreje Babiše, českého premiéra,“ upřesňuje deník. „Babiš je úspěšným magnátem a druhým nejbohatším mužem v České republice, ale jeho způsobilost vést úřad byla zpochybněna kvůli obvinění, že podvodně získal finanční prostředky EU pro své podnikatelské impérium, a kvůli tomu, že je ve střetů zájmů,“ uvádí britský deník s tím, že Trump i Babiš mají zkušenosti s politickými skandály a oba se vezou na protiimigrační vlně.

List neopomněl ani zmínit, že Babiš je považován za bohatšího z dvojice politiků a že i jeho politická moc je zřejmě stabilnější,. Protože zatímco Trumpa svazují „schvalovací pravidla“, a bojí se impeachmentu, popularita českého premiéra odolala i vážným obviněním, jako byl údajný únos jeho syna na Krym. „Babiš čelil masovým protestům a výzvám, aby odstoupil. Jeho popularita ale vzrostla,“ připomíná deník s tím, že pokud by se teď v Česku konaly volby, Babišova strana by opět vyhrála.

„Nedávno řekl, že by chtěl zůstat premiérem až do roku 2025, což je cíl, který může být podle některých hlasů ohrožen pouze tehdy, pokud by prosperující česká ekonomika čelila náhlé recesi,“ shrnuje The Guardian.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Donald Trump Media USA (Spojené státy americké) The Guardian

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy