"Český Trump" se setkal s opravdovým Trumpem, píše tisk. Kritikou Babiše nešetří

"Český Trump", jak premiéra Andreje Babiše označil magazín Forbes, si ve čtvrtek v Bílém domě podle zahraničních médií užíval náklonnosti opravdového Donalda Trumpa vůči politikům ze střední a východní Evropy. Do sídla amerického prezidenta mu podle listu The Washington Post pomohla skutečnost, že oba muži jsou v mnoha ohledech dost podobní. Zahraniční tisk, která o Babišově návštěvě u Trumpa informuje, neponechává stranou Babišovy kauzy.

Miliardář Trump podle The Washington Post během schůzky s miliardářem Babišem v Oválné pracovně "působil netrpělivě, ale zůstal slušný, když jeho host mluvil o něco déle, než by americkému prezidentovi možná bylo milé".

Trump prý ožil, když Babiš vychvaloval jeho plán, jak "udělat Ameriku opět velikou". "Mám podobný plán udělat opět velikou Českou republiku," prohlásil šéf české vlády.

Důraz na obchod, představování sebe jako outsidera, který je ochoten otřást systémem v základech nebo odmítání imigrace jsou pro oba politiky společné, poznamenává americký deník.

Americký prezident @realDonaldTrump s manželkou Melanií přivítal premiéra @AndrejBabis s chotí Monikou tradičně u jižního průčelí Bílého domu. pic.twitter.com/nhvmvcGLjc

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 7. března 2019

"A tato podobnost, daleko více než strategický význam Babišovy malé středoevropské země, pomohla (českému premiérovi) k tomu, aby se vedle Trumpa v Bílém domě usmíval do kamer, zatímco jeho manželka a (americká) první dáma Melania seděly tiše po jejich pravici a levici," píše The Washington Post.

Trump, který je podezřelý, že jeho předvolební kampaň ovlivňovali Rusové, nebo z toho, že svým milenkám nechával vyplácet peníze za mlčení, přivítal premiéra obviněného z podvodů při podnikání, připomíná Forbes.

"Útočí na hlavní vyšetřovatele kauz, které se jich týkají, a podle svých kritiků se pokradmu snaží vyšetřování překazit. Předmětem zájmu se stala i role jejich dětí," přibližuje britský The Guardian, co mají šéf Bílého domu a český premiér společného.

The Washington Post píše, že Babiš je dalším z řady "pravicových populistů nebo nacionalistů" ze střední a východní Evropy, které Trump v posledních měsících v Bílém domě pohostil. Pozval tam rakouského kancléře Sebastiana Kurze, jehož lidovci jsou v koalici s krajně pravicovou stranou, a setkal se i s dalšími lídry, kteří sdílejí jeho skepsi vůči Evropské unii.

Šlo o představitele Polska, Maďarska a Itálie. A zatímco při schůzkách s německou kancléřkou Angelou Merkelovou si Trump stěžuje, že američtí spojenci z NATO nedodržují závazek dávat ročně dvě procenta HDP na obranu, po setkání s Babišem se veřejně nezmiňoval o tom, že ani Česko tuto povinnost neplní, píše list.

V době, kdy je Trump se svými tradičními spojenci v západní Evropě rozhádaný kvůli řadě témat, jako je obchod, kritika NATO nebo přístup k Íránu, není podle deníku zas až tak překvapivé, že se cítí lépe ve společnosti někoho jako Babiš. Spojuje je to, že čelí podobné kritice i výzvám.

Forbes připomíná, že kromě Babiše a Trumpa se do politiky pustili i další miliardáři. Guvernérem Západní Virginie je uhelný magnát Jim Justice, ve francouzském parlamentu zasedá Olivier Dassault, který zdědil část skupiny, do níž spadá výroba letadel nebo vývoj softwaru, chilským prezidentem je Sebastián Piňera, který vydělal na zavádění platebních karet na chilský trh jako akcionář firmy Bancard.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Donald Trump Prezident USA Česká republika The Washington Post forbes The Guardian

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 29 minutami

před 51 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy