Kolik stojí kostry dinosaurů? Muzea si je nemohou dovolit, přeplácejí je boháči a celebrity

Přední američtí paleontologové vyzývají k celosvětovému zastavení prodeje dinosauřích fosilií. Kvetoucí trh s kosterními pozůstatky dávno vyhynulých obratlovců, který povzbuzuje jejich obliba u bohatých soukromých sběratelů včetně hollywoodských hvězd, podle paleontologů žene jejich ceny vzhůru. Fosilie se tak dostávají mimo finanční možnosti muzeí a vědců, píše list The Guardian.

Stejně jako se trh s uměleckými díly točí kolem slavných jmen, má i svět dinosauřích fosilií své hvězdy. Za kostru Tyrannosaura rexe je například možné získat až deset milionů dolarů (skoro 226 milionů Kč), ovšem nejcennější je velociraptor. Cena za lebku triceratopse se pohybuje v rozmezí 170.000 až 400.000 dolarů, za lebku diplodoka je třeba dát 570.000 až 1,1 milionu dolarů.

V loňském roce se kompletní vejce vyhynulého druhu pštros obrovský (Aepyornis maximus), v angličtině známého také jako "sloní pták", prodalo za 130.000 dolarů - zhruba pětkrát více, než kolik by stálo před deseti lety.

"Když míří druhy do soukromých domů nebo sbírek, pak naše pochopení, objevení či interpretace nových informací, které obsahují, se nikdy nedostane do vědecké komunity," poznamenal k tomu Jerry Smith, odborník na evoluci sladkovodních ryb z oddělení zoologie Michiganské univerzity.

V loňském roce americká Společnost paleontologie obratlovců (SVP) vyzvala pařížskou aukční síň Aguttes, aby zrušila dražbu uvnitř Eiffelovy věže, která obsahovala jen jednu položku: téměř devět metrů dlouhého dinosaura dosud neidentifikovaného druhu. Vítěz za něj zaplatil 2,3 milionu dolarů.

"Prodej všech fosilií je nevhodný," říká bývalá prezidentka SVP Catherine Badgleyová. SVP sdružuje více než 2200 mezinárodních paleontologů. "Mnoho fosilií - zvláště pak těch, které patří obratlovcům - ani zdaleka není běžných, a rozhodně to platí pro dinosaury. Dělat z nich zboží je nevhodné, protože to motivuje bezskrupulózní lidi."

Podle posledního čísla časopisu ARTnews je možné za rozmach dinosauřího trhu poděkovat Stevenu Spielbergovi a jeho filmu Jurský park z roku 1993. První fáze zvýšeného zájmu o fosilie vyvrcholila v roce 1997 jen několik měsíců po premiéře pokračování snímku s názvem Ztracený svět, když se v aukční síni Sotheby's vydražila kostra 12 metrů dlouhého Tyrannosaura rexe jménem Sue za rekordních 8,36 milionu dolarů.

V následujících desetiletích zájem nijak neklesl - právě naopak. Mezi sběratele fosilií se zařadili například herci Leonardo DiCaprio, Nicolas Cage a Russell Crowe.

Což je další aspekt, který paleontology znepokojuje. Obávají se, že nejen ztratí možnost studovat řadu exemplářů, ale že se také sníží ocenění jejich práce. Kdo dokáže docenit, kolik úsilí stojí objevit, vykopat a sestavit dinosauří kostru, když se z nich stává domácí dekorační předmět?

Sbírání dinosauřích fosilií se ovšem neobejde bez rizika. V roce 2013 se 67 milionů let stará lebka druhu Tyrannosaurus bataar, kterou koupil Nicolas Cage, stala předmětem vyšetřování kvůli podezření z pašování.

Cage ji koupil na aukci v Kalifornii, kde příhozem na 276.000 dolarů překonal DiCapria. Později bylo zjištěno, že lebku dal do aukce Eric Prokopi, který se sám označuje za "komerčního paleontologa" - a už dříve přiznal vinu za nelegální dovoz fosilií z Mongolska a Číny. Lebka byla nakonec vrácena do Mongolska.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Česká muzea a další instituce nabídly uprchlíkům vstup zdarma

Česká muzea a další instituce nabízejí pomoc při záchraně sbírek, uměleckých předmětů a muzejních artefaktů z Ukrajiny. Některé instituce také nabídly, že lidé, kteří před válkou utekli do České republiky, mohou přijít do jejich expozic a na výstavy zadarmo.
Hrad Bouzov

Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny veřejnosti?

Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné si uvědomit, že základy muzejních sbírek tvořily především původní soukromé sbírky panovníků či šlechticů. Přitom i oni sami otvírali dveře svých sídel návštěvníkům, aby se i jiní mohli podívat na unikátní exponáty sbírané po staletí dávnými předky. Kdy a jaké hrady a zámky u nás byly otevřeny veřejnosti?

Více souvisejících

muzea Dinosauři USA (Spojené státy americké) Tyrannosaurus Rex

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod

Pondělí má být nejteplejším dnem pracovního týdne, který právě začíná, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V úterý mohou v Česku opět udeřit bouřky, naznačili meteorologové.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy