Před 25 lety zemřel kontroverzní spisovatel Charles Bukowski, život „Starého prasáka“ dodnes není objasněn

Jeden z nejslavnějších spisovatelů světa a rovněž populární autor v tuzemsku. Zemřel přesně před 25 lety (9. března 1994). Americký spisovatel tvrdil, že má německé kořeny, ovšem český překladatel jeho díla tvrdí, že se narodil na Ostravsku.

Před 25 lety zemřel kontroverzní spisovatel Charles Bukowski, život „Starého prasáka“ dodnes není objasněn

V Česku jeden z nejoblíbenějších spisovatelů 90. let, jehož naturalistická nebo lépe řečeno sprostá tvorba byla symbolem uvolnění po pádu komunistického režimu. Život spisovatele byl plný turbulencí. Bitky, sex, alkohol a divoké večírky patřily jak k životě autora, tak k jeho tvorbě.

Narodil se 16. 8. 1920 v německém Andernachu, kde tehdy sloužil jeho otec Heinrich Bukowski v americké armádě, na což ve svých dílech Bukowski často upozorňoval. Ve svých autobiografiích popisoval, že jeho otec byl starý lampasák a jeho matka německá štětka. Ovšem překladatel Bukowskiho díla Bob Hýsek na základě studia archivních materiálů tvrdí, že slavný spisovatel se ve skutečnosti narodil v části Slezska, která je dodnes součástí České republiky. Konkrétně mělo jít o vesnici Pazderna u Žermanic nikoliv Andernach Germany, což zmanipuloval až posléze sám autor.

Hýsek totiž v archivních materiálech našel rukopisy podepsané Karel Henryk Bukowski. Anglickou podobu jména Henry Charles Bukowski získal spisovatel až v Americe. Nutno podotknout, že v meziválečném období bylo Slezsko etnicky německou oblastí. I když Hýskova teorie není obecně přijímaná, sám tvrdí, že má dostatek důkazů k tomu, aby ji prokázal.

O životě spisovatele se dozvíme množství informací z jeho autobiografických povídek a románů, i když si řadu věcí přibarvoval. Autor byl posedlý provokacemi a odmítáním běžně přijímaných stereotypů. Například na vysoké škole se hlásil k Hitlerovi a obdivoval Německo, jen proto, že mainstreamová média tehdejšího válečného nepřítele USA intenzivně kritizovala. Když zemřel jeho otec, tak to spisovatel oslavoval.

Bukowski měl velmi problematický vztah k ženám. Pravděpodobně za něho mohlo trauma ze znetvoření způsobené extrémně agresivním akné, kterým spisovatel trpěl. Ovšem i když psal a publikoval od útlého věku, musel se živit podřadnými profesemi. Za nejhorší zaměstnání na světě označil práci na poště, o které napsal knihu Poštovní úřad. Paradoxně tato kniha ho proslavila a udělala z Bukowskiho profesionálního spisovatele. Nicméně už mu bylo 50 let.

Ve svých knihách pro sebe používal alter-ego pod jménem Hank Chinaski. Jméno Hank používali k oslovení Bukowskiho lidé, kteří spisovatele dobře znali a právě podle vymyšleného příjmení se pojmenovala známa současná česká kapela Chinaski.

Ke sklonku života trpěl Bukowski tuberkulózou a leukémií, což mu znemožnilo pít alkohol. Proměnila se tím a zintenzivnila jeho tvorba. Před smrtí tak napsal svoje nejznámější romány Hollywood a Škvár.

 

 

Charles Bukowski (spisovatel) USA (Spojené státy americké) spisovatelé chinaski

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy