Panika, konspirace, hon na čarodějnice. Média v USA zostra komentují Muellerovo vyšetřování

Americká média široce komentují nálady politiků, veřejnosti i novinářů po zveřejnění informace o výsledcích šetření zvláštního týmu FBI vedeného Robertem Muellerem. Přinášíme výtah z některých komentářů:

The Washington Post:

V politických reakcích na zprávu ministra spravedlnosti o prošetřování voleb v roce 2016 téměř chybí klíčový a možná nejdůležitější prvek - země byla v době prezidentských voleb vystavena útoku a vůdci národa musí zajistit, aby se podobný útok ve volbách v roce 2020 neopakoval. Jedním z důvodů, proč vyšetřování vedené Robertem Muellerem nebylo honem na čarodějnice, je fakt, že šlo o nejstřízlivější a zřejmě nejúplnější analýzu ruských nepřátelských akcí v roce 2016. Informace o možném bránění výkonu spravedlnosti ze strany Trumpa jsou stejně důležité jako zjištění o kremelském vměšování do amerických voleb.

Bezpečnostní experti opakovaně varují, že se nepodařilo odradit Rusko od možná ještě vážnějších činů. Nikdy není pozdě zavést tvrdší sankce zaměřené na klíčové kremelské osoby a podkopat mocenské pilíře ruského prezidenta Vladimira Putina jako varování, že za budoucí vměšování do voleb Putin tvrdě zaplatí.

Russia attacked the 2016 election to help Trump. His campaign signaled Moscow it was fine with that, and Trump also lied about the attack and helped Putin get away with it. And most Republicans and conservatives don’t give a damn. This is sad and troubling.

— David Corn (@DavidCornDC) 25. března 2019

Rolling Stone:

Teorie spiknutí vyschla a obyčejný televizní divák může nabýt dojmu, že ho dva roky živily falešné zprávy s cílem převrátit naruby volební výsledky. Trump nemohl dostat výživnější volební dárek a snadnější argument, že "elity" nerespektují demokratickou volbu občanů. Nic horšího si nelze představit. Aby komerční tisk po tomto debaklu obnovil svou důvěryhodnost, měl by aspoň přiznat, že během posledních dvou let uměle vyvolával zvýšená očekávání.

Sotva k tomu ale dojde. Příběh byl pro kabelové stanice tak výdělečný, že ho nebudou chtít opustit. Mají se snad vrátit k pouhému zveřejňování zpráv? Člověk přímo hmatatelně cítí zklamání televizních producentů při takové představě. Vycvičili diváky, že mají očekávat bombu. Co budou prodávat teď?

The Hill:

Muellerova zpráva je daleko méně zdrcující, než lidé očekávali a než mnohá média předpovídala. Znamená to, že se novináři mají Trumpovi omluvit? V žádném případě. Tvrdit, že média chybovala v informování o Muellerově šetření jen proto, že závěrečná zpráva Trumpa z ničeho neobviňuje, je prostě absurdní. O. J. Simpson také nebyl obviněn z vraždy. A média v té době nikdo nevyzýval, aby se omluvila za to, jak o jeho procesu informovala. Ani dnes by se média neměla omlouvat za způsob, jakým psala o Muellerově vyšetřování.

Breitbart:

Jak to mainstreamová média mohla uchopit tak špatně? Jedním důvodem je jistě fakt, že Donalda Trumpa nenávidí tak, že pro oči nevidí. Obrázek hlavy státu odcházející z Bílého domu v želízkách je pro ně tak vzrušující, že veškerá realita jde stranou. Druhým důvodem je skutečnost, že reportéři jsou otroky svých zdrojů, a pokud jsou těmi zdroji demokraté, právě jim důvěřují. V posledních dvou dekádách jsme viděli, kam taková důvěřivost vede. Před iráckou válkou Bushova vláda systematicky šířila pohádky o zbraních hromadného ničení jako důvodu iráckého tažení.

Politico:

Navzdory veškeré pozornosti, které se ruskému vyšetřování dostávalo ve Washingtonu a v kabelových televizích, v první fázi prezidentské kampaně před volbami 2020 je toto téma mnohem méně viditelné. Na předvolebních akcích v Iowě, New Hampshiru nebo Jižní Karolíně se lidé daleko víc ptali na zdravotní péči, změny klimatu, vzdělávání a na daně, než na Muellera a Rusko. I když se lidé o Rusko zajímají, není jisté, zda Muellerova zpráva jejich mínění o Trumpovi změní. Velká většina demokratů věří, že Trump s Moskvou spolupracoval, velká většina republikánů věří v opak. Lidé ve Washingtonu žijí v bublině mimo každodenní problémy Američanů.

The New York Times:

Za poslední tři roky, v éře brexitu, Trumpa a všeobecného vzestupu neomalených sil v západní politice, podléhaly elity trvalé panice kvůli síle paranoidních výstřelků, kvůli šíření konspiračních teorií, tlaku falešných zpráv a nebezpečí alternativních realit.

Teď se ukazuje, že velká část odpůrců Donalda Trumpa - směsice seriózních žurnalistů, televizních moderátorů, popových celebrit, bývalých vládních úředníků, profesionálních aktivistů a politiků - se angažovala přesně v té konspirační alternativní realitě, které sami věřili, že vzdorují.

Související

George Papadopoulos

Trump omilostnil 15 spojenců. Mezi nimi exporadce a zabijáky civilistů v Iráku

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek udělil milost 15 lidem a dalším pěti zmírnil jejich tresty. Omilostněn byl bývalý prezidentův poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulos odsouzený v kauze ruského vměšování do voleb nebo dva někdejší republikánští zákonodárci, kteří patřili mezi první Trumpovy podporovatele na politické scéně.
Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Robert Mueller (exšéf FBI) Donald Trump Prezident USA The Washington Post USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy