Jak se vypořádat s gangy? Latinskoamerická země našla překvapivé řešení

Gangy představují výrazný problém v Latinské Americe i v USA. Vlády proti nim velmi tvrdě vystupují, tato politika ale se nezdá řešit jádro problému. V rozhovoru pro server Vox sociolog z City University of New York, David Brotherton, navrhuje se vydat opačným směrem. Za inspiraci považuje Ekvádor, kde dle jeho výzkumu poté, co byly gangy zlegalizovány, výrazně klesl počet vražd.

V roce 2004 Brotherton dostal email od sociálního pracovníka ze Španělska, který jej žádal ohledně rady, co dělat s gangem Latin Kings. Brotherton mu poradil, aby se Španělsko nevydávalo americkou cestou „nulové tolerance“, protože ta nepřináší výsledky. Sociální pracovník jeho návrhy přednesl městské radě Barcelony, která to vzala vážně a v roce 2005 vyhlásila, že skupiny jako Latino Kings nebudou známy jako gangy, ale jako kulturní skupiny. Italské město Genoa později postupovalo stejně.

Ekvádor za vedení prezidenta Rafaela Correa se v roce 2007 rozhodl jít ještě dál. Legalizoval gangy nejen na městské, ale celostátní úrovni. Podle Brothertona gangy na to reagovaly velmi pozitivně. Ve své studii z roku 2017 sociolog zjistil, že změna přinesla výrazný pokles počtu vražd. Zatímco v roce 2011 to bylo 15,35 osob na 100 000 lidí, v roce 2017 to bylo už jen 5 osob na 100 000 lidí.

Brotherton přiznává, že zprvu si myslel, že to jednoduše dáno účinnou reformou policie. Avšak na základě rozhovorů s vůdci gangů dospěl k názoru, že výraznou roli v tom hrála jejich změna myšlení, které legalizace docílila. Gangy začaly odlišně reagovat konflikty, např. Latin Kings spolupracovaly s dříve nepřátelskými gangy na jednom z největších hip hop koncertů.

Členové gangů, zvláště ti starší, nyní taktéž spolupracují s policií a vládou. Někteří pracují jako kriminální analytici, jiní studují právo či sociální práci. Angažují se v kulturní produkci, zakládají podniky či se učí na IT techniky, vyjmenovává Brotherton pozitivní změny v jednání gangů.

Podle něj na zklidnění gangů mají velký vliv ženy a děti. Legalizace gangů umožnila ženám získat v ganzích větší postavení, včetně vůdčích pozic. Čím více moci ženy dostanou, tím pravděpodobněji se gang vydá cestou pozitivní transformace, tvrdí sociolog.

Brotherton přiznává, že podezíravost vůči gangům v zemi stále přetrvává. Vláda se pokouší změnu gangů z násilných skupin na kulturní skupiny podporovat různými granty. Podle Brothertona se nejedná o žádné závratné částky, tato podpora má podobu např. grantů do kultury v chudých oblastech nebo do vzdělávání členů gangů.

Ekvádorští představitelé přiznávají, že úspěch této politiky byl do značné míry dán díky dobré ekonomické situaci země. Varují, že snižující ekonomické zdroje činí těžší tento stav udržet. V zemi stále dochází k násilnostem, zvláště mezi mladými a objevují se nové gangy, které nehodlají následovat cestu legalizačního procesu, reportuje BBC Mundo.   

Sami členové gangů přiznávají, že ne všichni členové se hodlají vzdát starých způsobů. Manuel Zuniga, vůdce Latino Kings v Ekvádoru, řekl BBC Mundo, že na počátku jen 20 členů se rozhodla vydat cestou legalizace. Jejich počet ale nyní je přes 1 000 osob. „ Nyní, když vidí naše pozitivní kroky, mnoho bratrů se přidává“, tvrdí Zuniga.

Související

Německá policie

Velké razie v Berlíně a Hamburku. Policie provedla zátah na zločinecké klany

Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy, sdělilo berlínské státní zastupitelství na twitteru. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů.
Ministerstvo vnitra

Policie obvinila 12členný gang, pomáhal cizincům k neoprávněnému pobytu v ČR

Policie obvinila dvanáctičlennou skupinu Čechů i cizinců z napomáhání k neoprávněnému pobytu v Česku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Gang podle něj vyhledával muže i ženy ze sociálně slabých vrstev a platil jim za to, aby se na ministerstvu vnitra vydávali za druhy občanů takzvaných třetích zemí.

Více souvisejících

gangy ekvádor Násilí kriminalita

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy