Pulitzerovu cenu dostaly deníky za články o aférách Donalda Trumpa

Pulitzerovu cenu dnes získaly newyorské listy The Wall Street Journal a The New York Times za články o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi, financích jeho rodiny a Trumpových údajných aférách se ženami. Za zahraniční reportáže byl oceněn tým AP, který působil v Jemenu, a novináři Reuters, kteří psali o situaci v Barmě a za údajné neoprávněné držení státních dokumentů byli odsouzeni na sedm let do vězení.

The Wall Street Journal byl, pokud jde o vnitroamerické zpravodajství, oceněn za články týkající se bývalého Trumpova právníka Michaela Cohena, který údajně v roce 2016 uplatil dvě bývalé Trumpovy milenky, aby mlčely o poměru s budoucím prezidentem a neohrozily jeho šance na volební vítězství.

Deník The New York Times byl oceněn za články o údajných daňových machinacích a podvodech z 90. let, díky nimž se nynější prezident dostal k mnohamilionovému majetku po svém otci.

Novináři agentury AP získali cenu za zahraniční reportáže, ve kterých informovali o násilnostech a utrpení obyvatel Jemenu zmítaného občanskou válkou. Reportérka Maggie Michaelová spolu s fotografem a kameramanem strávili v Jemenu rok. V sérii reportáží mimo jiné popisovali, jak lidé v některých částech Jemenu musí jíst listy, protože se k nim kvůli zkorumpovaným úředníkům nemůže dostat humanitární pomoc.

Porota Kolumbijské univerzity ocenila za zahraniční reportáže i novináře agentury Reuters, jejichž práce je stála svobodu. Dva barmští novináři psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Loni v září byli odsouzeni k sedmiletému vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Jejich odsouzení kritizovaly Spojené státy, Evropská unie i řada dalších zemí a organizace pro lidská práva, které vyzvaly k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění novinářů.

Pulitzerovy ceny, které se udělují od roku 1917, jsou považovány za vrchol amerických žurnalistických ocenění.

Související

Budova Associated Press v Londýně.

Hlavní Pulitzerovu cenu za žurnalistiku získala AP za zpravodajství z Ukrajiny

V pondělí se při udílení Pulitzerových cen nejvíce pozornosti soustředilo na zpravodajství o válce na Ukrajině. Agentura The Associated Press získala dvě ceny za vynikající reportáže a fotografie, včetně ceny za službu veřejnosti, která patří mezi nejprestižnější ocenění. The New York Times pak získal Pulitzerovu cenu za vynikající mix zpravodajských a investigativních článků o konfliktu.
Budova The Washington Post ve Washingtonu, D.C.

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinařinu získal list The Washington Post

Letošní hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci, která je udělována za veřejnou službu, dostal list The Washington Post za zpravodajství kolem nepokojů v sídle Kongresu z loňského ledna. List The New York Times pak dostal hlavní ocenění za mezinárodní zpravodajství za sérii článků o amerických úderech bezpilotními letouny na Blízkém východě, které kvůli chybám při identifikaci cílů vedly k úmrtím civilistů. Zvláštní uznání dostali novináři působící na Ukrajině, kteří informují o vývoji ruské invaze.

Více souvisejících

Pulitzerova cena Media Donald Trump

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy