V Kanadě se utrhla lavina, zabila trojici horolezců z USA a Rakouska

Lavina v Kanadě podle všeho zabila trojici profesionálních horolezců z USA a Rakouska. Dnes o tom informoval rakouský deník Tiroler Tageszeitung. Kanadské úřady v oblasti provedly letecký průzkum, při kterém zjistily stopy po pádu několika lavin a objevily části horolezeckého vybavení. Pozemní záchrannou operaci není možné uskutečnit, neboť v místě hrozí další utržení sněhové masy.

Tyrolští horolezci David Lama a Hansjörg Auer chtěli spolu s Američanem Jessem Roskelleyem v kanadské provincii Alberta zlézt Howse Peak, nejvyšší horu pohoří Waputik, které je součástí severoamerických Skalnatých hor. Na vrchol se vydali východní stěnou, kterou kanadská správa parků označuje odlehlou a výjimečně obtížnou cestu. Na trase se střídají ledová pole se skalnatými částmi.

Trojici podle Tiroler Tageszeitung zasypala lavina ve středu, takže kanadské úřady předpokládají, že všichni zahynuli. Na místo se není možné kvůli nebezpečí dalších lavin, silnému vichru a srážkám dostat. Záchranáři uvedli, že tento stav potrvá ještě několik dní.

Z trojice pohřešovaných platil zejména osmadvacetiletý Lama za výjimečný talent, který patřil v současnosti do absolutní horolezecké špičky. Syn nepálského šerpy a rakouské matky se stal juniorským a později i seniorským mistrem světa v disciplínách lezení na obtížnost a bouldering. V posledních letech se ale věnoval především složitým lezeckým výstupům v horách. Loni se mu podařil ceněný prvovýstup na himálajský štít Luang Ri. Auer proslul především odvážnými výstupy bez jakéhokoliv jištění. Také on v kariéře dosáhl několika prvovýstupů.

Rodinám a pozůstalým v průběhu dneška přicházejí kondolence od členů horolezecké obce i rakouských politiků. Svou soustrast vyjádřili rakouský prezident Alexander Van der Bellen, kancléř Sebastian Kurz či legenda světového lezení Reinhold Messner.

Související

Více souvisejících

Laviny Kanada horolezec neštěstí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy