Soud uvalil domácí vazbu na peruánského exprezidenta Kuczynského

Peruánský soud nařídil domácí vazbu pro bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, který čelí obviněním ve velké korupční kauze kolem brazilské stavební společnosti Odebrecht. Prokuratura původně požadovala umístit osmdesátiletého politika do vazební věznice, kvůli jeho chatrnému zdraví však soud rozhodl o mírnějších podmínkách. Informovala o tom peruánská média. Kuczynski, který veškerá obvinění odmítá, o víkendu podstoupil úspěšnou operaci srdce.

Vazba má podle soudu předejít případnému útěku bývalé hlavy státu za hranice. Peruánským justičním orgánům má poskytnout dost času k tomu, aby vyšetřily údajné Kuczynského zapojení do korupce a praní špinavých peněz. Brazilské společnosti podle prokuratury pomohl ke dvěma zakázkám v době, kdy působil ve funkci ministra hospodářství ve vládě svého prezidentského předchůdce Alejandra Toleda. Za to údajně získal značné finanční částky.

Kuczynski stál v čele země od července 2016 do loňského března, kdy sám odstoupil z úřadu pouhý den před plánovaným hlasováním poslanců o jeho odvolání. Sesadit jej zákonodárci chtěli právě v souvislosti s kauzou Odebrecht. Pravicový politik tvrdí, že od stavebního kolosu dostal peníze za poradenskou činnost.

Kuczynski byl po dvoutýdenním pobytu v nemocnici v sobotu operován a zatím zůstává na jednotce intenzivní péče.

Kvůli obvinění v aféře spojené s firmou chtěly peruánské úřady uvalit vazbu i na dalšího z exprezidentů Alana Garcíu, který však během návštěvy prokurátora ve svém bytě spáchal v polovině dubna sebevraždu. Kvůli přijímání úplatků čelí vyšetřování i dva další exprezidenti, Ollanta Humala a Alejandro Toledo. Zatímco Humala je spolu s manželkou vyšetřován na svobodě ve své zemi, Toledo uprchl do Spojených států a Peru na něj vydalo mezinárodní zatykač.

Související

Pedro Pablo Kuczynski

Peruánský exprezident Kuczynski bude ve vazbě až tři roky, je namočen v rozsáhlé aféře

Peruánský soud dnes nařídil držet ve vazbě bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského až tři roky, než se vyšetří jeho údajné zapojení do korupce a praní špinavých peněz. Informovala o tom dnes agentura AP. Rozhodnutí má zabránit tomu, aby Kuczynski utekl ze země. Kauza se týká jeho vazeb na brazilskou firmu Odebrecht, která uplácela politiky v řadě zemí Latinské Ameriky. Osmdesátiletý Kuczynski veškerá obvinění odmítá.

Více souvisejících

Pedro Pablo Kuczynski Peru

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy