Politické zemětřesení v USA? Muž z Bílého domu naznačil, co přijde

Ve Washingtonu zuří debata o přístupu k vyšetřování prezidenta, konstatuje Joe Lockhart v komentáři pro server CNN. Politický konzultant a bývalý mluvčí amerického prezidenta Billa Clintona připomíná, že podle některých hlasů by demokraté měli agresivněji využívat všech příležitostí, aby hnali současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa k zodpovědnosti, třeba i prostřednictvím vyvolání impeachmentu, v jehož rámci by byly Trumpovy činy lépe prošetřeny.

Podobnost s Lewinskou? Spíše s Watergate

Objevují se ale i varování, že demokraté by neměli ve snahách o vyšetřování Trumpa zacházet příliš daleko, jelikož to může vést k odlivu jejich voličů, podotýká konzultant. Dodává, že v debatě je často zmiňována zkušenost z impeachmentu proti Billu Clintonovi.

"Ačkoliv jde o cennou a důležitou debatu, její přirovnávání ke Clintonově sáze poškozuje obě strany," píše Lockhart. Deklaruje, že každým dnem je jasnější, že Clintonův a Trumpův případ mají ve skutečnosti pramálo společného.

Pokud se podíváme na hlavní rysy Clintonova vyšetřování, zjistíme, že prezident a jeho tým spolupracovali s nezávislým vyšetřovatelem i orgány Kongresu, tvrdí konzultant. Připomíná, že Clinton svědčil před velkou porotou a poskytl svou krev, aby se prokázal jeho vztah s Monicou Lewinskou.

Na rozdíl od Trumpa Clinton neodvolal ředitele FBI, nehrozil odvoláním ministrovi spravedlnosti, neradil mu, aby odvolal nezávislého vyšetřovatele, a nezneužíval svůj úřad k oslabování amerického justičního systému, konstatuje někdejší Clintonův mluvčí. Doplňuje, že jeho nadřízený zarputile bojoval - a prohrál - pouze v případě civilní žaloby vznesené Paulou Jonesovou.

Sněmovna reprezentantů v důsledku toho vyvolala proti Clintonovi impeachment, ale senát jej osvobodil, shrnuje Lockhart. Připomíná, že většina veřejnosti se přiklonila na prezidentovu stranu, jelikož tehdy opoziční republikáni přehnali svůj zápal dostat Clintona z úřadu, a tak krátce po impeachmentu dosahovala jeho podpora 73 %.

"Jak však bylo řečeno výše, faktické stránky obou kauz lze stěží srovnávat a stejně tak se příliš nepoučíme politicky, pokud je postavíme vedle sebe," píše konzultant. Domnívá se, že Trumpův případ lze spíše srovnávat s vyšetřováním prezidenta Richarda Nixona a aféry Watergate, jelikož faktická stránka věci je velmi podobná - Nixon i Trump podnikli agresivní kroky, aby bránili spravedlnosti a mařili vyšetřování nelegální činnosti.

Nixon odvolal vedení ministerstva spravedlnosti, jelikož navzdory jeho příkazu pokračovalo v prošetřování kauzy Watergate a namísto toho dosadil do čela úřadu i FBI sobě loajální osoby, připomíná Lockhart. Dodává, že Nixon bránil rovněž vyšetřování v Kongresu, když využil svého práva omezit přístup ke svědkům a dokumentům. Nixon neváhal jít k nejvyššímu soudu, aby mohl odepřít přístup ke klíčovým audio nahrávkám, což nakonec vedlo k jeho rezignaci, vysvětluje konzultant. Podotýká, že tehdejší šéf Bílého domu neútočil pouze na justici, ale také na média, která o případu informovala.

Postup dle Nixonovy příručky

"Trump jedná přesně podle Nixonovy příručky," uvádí Lockhart. Současný ministr spravedlnosti William Barr je podle něj Trumpovým Royem Cohnem, kterého do stejné funkce dosadil Nixon, navíc se Trump zbavil nepohodlných vyšetřovatelů, například bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho. Barra Trump využívá k manipulování a podrývání práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera a v rozhovoru pro televizi NBC přiznal, co ho ve skutečnosti k odvolání Comeyho vedlo, deklaruje konzultant. Podotýká, že Trump na svém Twitteru také útočí na FBI, ministerstvo spravedlnosti, zpravodajce i Kongres a média označuje z a"nepřátele lidu".

Těm, kteří nabádají demokraty ke zdrženlivosti, bývalý Clintonův mluvčí připomíná, že právě odhodlání Kongresu objasnit aféru Watergate odhalilo rozsáhlé pochybné praktiky Nixonovy administrativy. Nasazení veškerých pák v letech 1973-1974 demokraty nepoškodilo a nepoškodí je ani nyní, míní Lockhart. Důvod spatřuje v tom, že Trumpova administrativa využívá všech svých možností, aby veřejnosti odpírala informace, přičemž Američané cítí, že tyto informace potřebují k tomu, aby si udělali obrázek, což platilo v roce 1974 a platí i dnes.   

Intenzita, odhodlání a soudní verdikty nakonec postavily Nixona před jedinou politickou volbu: rezignovat, či být odvolán, deklaruje Lockhart. Připomíná, že Nixonova popularita mezi republikány byla tehdy silná, ale v určitý moment ani ti nejoddanější republikánští představitelé nemohli zavírat oči před jeho jednáním.

"Demokraté nejenže nedostali odvetný úder, ale zažili bezprecedentní úspěch v následujících volbách," pokračuje konzultant. Domnívá se proto, že demokraté by měli usilovat o Trumpův impeachment, ačkoliv za současné situace je jasné, že republikáni v senátu shledají prezidenta nevinným.

Lockhart je totiž přesvědčen, že z pečlivého vyšetřování Trumpa plyne pouze malé politické riziko. Republikáni i demokraté tak nyní kopírují strategii z let 1973-1974, kdy první jmenovaní prezidenta bránili a druzí agresivně prosazovali jeho vyšetřování, přičemž výsledek tehdejšího souboje je dobře znám, uzavírá konzultant.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Richard Nixon Bill Clinton

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy