Nová normalizace? Technologie zjistí, zda se neodchylujete od normálu

Ve filmu Minority Report byla představena vize světa, ve kterém policie ví o zločinech dřív než se stanou. Tato fantazie by se mohla brzy stát realitou. Technologické společnosti přicházejí se stále sofistikovanějšími nástroji na rozpoznávání tváří, poznávacích značek, zbraní či samotného chování, poukazuje server Defense News.

Společnost s názvem ZeroEyes z Philadelphie uvádí na trh systém pro policejní oddělení, která dokáže zjistit, jestli osoba vstupující do daného zařízení, nese zbraň. Umělá inteligence systému se to pokouší  rozeznat na základě simulovaných útoků zástupců společnosti, které ji umožní vnímat, jak vypadá zbraň v tomto specifickém nastavení v závislosti na světle, úhlech a dalších podmínkách.

Automatická detekce střelných zbraní je jedním z řešení narůstajícího problému hromadného útoků střelnými zbraněmi v USA. Jedná se o velice citlivé politické téma, protože Republikáni nechtějí omezit s odkazem na ústavní právo držení zbraně. Algoritmy detekce zbraní, které upozorňují bezpečnostní personál, když přijde ozbrojený člověk, mohou i tak snížit počet obětí.

Jedná se i o méně politicky citlivé opatření než je rozpoznávání obličeje, s kterým operuje stále více měst a policejních oddělení. Zařízení na rozpoznávání obličeje by mělo být schopné odhalit přítomnost podezřelých osob v reálním čase. Proti této technice ale velmi tvrdě protestují zastánci práva na soukromí. Např. v San Franciscu někteří zákonodárci chtějí blokovat jeho nasazení.

Identita někoho v databázi trestných činů a přítomnost zbraně v ruce této osoby by společně poskytovaly mnohem přesnější varování o možné pravděpodobnosti střelného útoku a omezovaly by falešné poplachy. Některé policejní útvary se už dnes místo namísto rozpoznávají obličeje spoléhají na automatizované čtečky státních poznávacích značek.

Společnost s názvem Reconyx prodává systém, který může automaticky číst poznávací značky a má více klientů činných v trestním řízení. Automatizované čtení poznávacích značek je však i tak dle obhájců soukromí problém. Ve Virginii bylo stanoveno soudem, že jej policejní útvary musí omezit.

Spojení konkrétního objektu, jako je zbraň, s konkrétní osobou, jako je někdo v trestní databázi, však slouží jako nedokonalý indikátor násilí. Budoucnost předvídání násilí tedy může spočívat ve sběru dalších údajů týkajících se chování. Přesně na to míří start-up Athena Security, který prodává software rozpoznávající specifické chování, jako je pomalá či rychlá chůze, které se liší od normy. 

Software dle společnosti při kombinování s jinými datovými údaji jako je výraz účastníků v davu, rozeznat náladu a dokonce záměr jedince. Podle zakladatele společnosti a hlavního technického ředitele Chrise Ciabarra software dokáže detekovat, že dojde k boji ještě před tím, než úder dopadne na oběť.

Athena taktéž dokáže rozeznávat objekty jako jsou např. zbraně. Systém funguje jako mozek. Pokud si všimne něčeho neobvyklého a má pocit, že by to mohla být zbraň, zaměří se na to. Zástupci společnosti tvrdí, že jejich odhalování skrytých zbraní za pomoci termovizní má 99% úspěšnost. Největší problém jim činí kamery.

Defense News poukazují, že rozpoznávání nestandardního chování bude představovat další problém pro obhájce práva na soukromí a lidských práv obecně. Software by mohl být vyhodnocovat jako nebezpečné osoby jisté rasy a jeho aplikace se až zdá být příliš podobná neúprosnému dohledu Velkého bratra tvrdě trestajícího jakékoliv odchylky od Normy.

Podle serveru bude záležet na konkrétních výsledcích těchto systémů, jestli je začne veřejnost tolerovat. Pokud povedou k falešným poplachům a neoprávněným zadržením, pak jej nepochybně zcela odmítne. Pokud by se jimi podařilo zabránit zločinu, pak by její postoj mohl být jiný.  

Související

Více souvisejících

kamery software Bezpečnostní kamery zbraně krimi

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy