Američtí senátoři Cruz a Shaheenová navrhují sankce za Nord Stream 2

Americký republikánský senátor Ted Cruz a jeho demokratická kolegyně Jeanne Shaheenová v úterý představili návrh zákona, který zavádí sankce vůči společnostem a osobám podílejícím se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Informoval o tom portál The Hill. Spojené státy projekt ropovodu dlouhodobě kritizují.

"Nord Stream 2 ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy a národní bezpečnost Ameriky," uvedl Cruz. "Spojené státy zkrátka nemohou dovolit Rusku ovládnout energetickou budoucnost Evropy," dodal.

Shaheenová konstatovala, že Německo je sice modelovým příkladem amerického spojence, ale ruský prezident Vladimir Putin se vidinou levného plynu snaží získat monopol na energetické dodávky do Evropy, a tak situaci na kontinentu destabilizovat. "Spojené státy nemohou stát nečinně, zatímco Kreml buduje trojského koně," řekla.

Pokud návrh obou senátorů Kongres USA schválí, bude to znamenat sankce pro plavidla a společnosti podílející se na budování plynovodu a také odmítnutí vstupu do USA představitelům těchto firem.

Americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že Nord Stream 2 učiní Německo zcela závislým na ruské energii. Washington se rovněž obává, že projekt připraví Ukrajinu o důležité příjmy z tranzitu plynu, a tvrdí, že Moskva projekt využívá k rozdělení Evropy.

Související

Únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream

Ukrajinci loni bez vědomí Zelenského poškodili Nord Stream, tvrdí WP a Spiegel

Operaci, která loni vedla k poškození plynovodů Nord Stream, měl podle nejnovějších zjištění koordinovat velitel ukrajinských speciálních jednotek. Jde o dosud největší odhalení, které propojuje ukrajinské vojenské a bezpečností činitele s kontroverzní sabotáží, kterou Západ neváhal označit za nebezpečný útok na evropskou energetiku. 

Více souvisejících

plynovod Nord Stream 2 Ted Cruz (kandidát na prezidenta USA) USA (Spojené státy americké) ropa Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy