Střelec v USA zabil 12 lidí, sám zemřel. Nové informace

Páteční střelba v budově městského úřadu ve Virginia Beach na východním pobřeží USA si vyžádala 12 obětí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Mezi dohromady 13 mrtvými je i předpokládaný střelec, který byl podle šéfa místní policie dlouholetým městským zaměstnancem. Motiv střelby zatím stále není znám.

Střelec podle policie zemřel, když policisté opětovali střelbu ve správní budově vedle radnice. Za mrtvého byl prohlášen po převozu do nemocnice. Pachatel vyzbrojený pistolí s tlumičem předtím zasáhl také jednoho policistu, který ale přežil díky neprůstřelné vestě.

Podle šéfa policie ve Virginia Beach Jamese Cervery byl střelec sám a střílel do lidí "nahodile". Kromě 12 mrtvých si střelba vyžádala také čtyři zraněné. Mezi oběťmi je podle policie sedm mužů a pět žen. Jedenáct z nich bylo zaměstnanci města, dvanáctý si přišel do správního centra vyřídit úřední záležitost.

To the people of #VirginiaBeach: Las #Vegas is thinking of you in the wake of today's tragedy. Like many other places, #LasVegas knows the pain you are facing. Although separated by many miles - we stand with and support you.#VegasStrong & #VirginiaBeachStrong pic.twitter.com/2dBKIvqqyX

— Clark County Nevada (@ClarkCountyNV) 31. května 2019

Střelcem byl podle policie DeWayne Craddock, čtyřicetiletý muž, který byl 15 let městským zaměstnancem. V době útoku byl těžce ozbrojen a v jeho bytě se posléze našla řada dalších zbraní, uvedl šéf policie Cervera na tiskové konferenci. K motivu útoku se nevyjádřil s tím, že je předmětem dalšího vyšetřování.

Zástupci města odmítli sdělit, zda předpokládaný střelec v době útoku čelil ze strany zaměstnavatele nějakému disciplinárnímu řízení. Některá americká média spekulovala, že Craddock útočil, protože mu hrozilo propuštění z práce.

Virginia Beach leží u atlantského pobřeží a s přibližně 450.000 obyvateli jde o největší město Virginie. "Je to nejdrtivější den v dějinách Virginia Beach," okomentoval tragickou událost starosta Bobby Dyer.

Podle Reuters se jedná o nejkrvavější útok na pracovišti ve Spojených státech od letošního února, kdy tovární dělník ve městě Aurora ve státě Illinois zabil pět svých kolegů poté, co dostal výpověď z práce. Nejhorší krveprolití ve veřejném prostoru způsobil v říjnu 2017 v Las Vegas Stephen Paddock, který postřílel 58 lidí a bezmála 900 dalších zranil. Střílel z pokoje ve 32. patře hotelu na 22.000 účastníků koncertu country hudby pod širým nebem. Vyšetřovatelé jeho motiv nezjistili.

Související

Soud v USA, ilustrační foto

Přelomový rozsudek. V USA půjdou za mříže rodiče školního střelce

Ve Spojených státech amerických padl další přelomový rozsudek. Soud v úterý na nejméně deset let poslal do vězení rodiče teenagera, který vraždil na škole v americkém státě Michigan. Informovala o tom agentura AP. Dnes sedmnáctiletý Ethan Crumbley v listopadu 2021 zastřelil čtyři spolužáky na střední škole v Oxford Township nedaleko Detroitu. 

Více souvisejících

Střelba v USA USA (Spojené státy americké) Breaking News

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 5 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy