V Guatemale volili prezidenta. Zřejmě bude druhé kolo, vypukly násilnosti

Favoritkou nedělních prezidentských voleb v Guatemale byla někdejší první dáma Sandra Torresová, která ale zřejmě nezískala absolutní většinu hlasů, a proto se v srpnu očekává druhé kolo. Jeho vítěz vystřídá příští rok v lednu v nejvyšším úřadu Jimmyho Moralese, jehož úřadování provázely mimo jiné demonstrace proti rozhodnutí jeho vlády ukončit po letech mandát protikorupční mise OSN.

Obyvatelé této sedmnáctimilionové středoamerické země, z níž utíkají tisíce lidí kvůli nezaměstnanosti, chudobě a vysoké kriminalitě do Mexika ve snaze dostat se do USA, vybírali z téměř dvou desítek kandidátů. Volili také jednokomorový parlament a místní zastupitelstva. V některých oblastech volby provázely násilnosti, například v obci San Jorge volby odložili kvůli výhrůžkám smrtí členům volební komise. Podle ministerstva vnitra bylo při volbách zatčeno 664 lidí.

V prezidentských volbách měla mít původně velké šance Thelma Aldanaová, která se jako generální prokurátorka v letech 2014 až 2018 podílela na trestním stíhání několika politiků, včetně dvou exprezidentů. Stíhat chtěla i současnou hlavu státu Moralese. Letos v březnu na ni ale soudce vydal zatykač kvůli obvinění ze zpronevěry a daňových podvodů. Aldananová, která pobývá z obav o bezpečnost v Salvadoru, obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Nyní třiašedesátiletá Torresová byla první dámou od ledna 2008 do ledna 2012, kdy byl prezidentem její manžel Álvaro Colom. O nejvyšší úřad se chtěla ucházet už ve volbách v roce 2011, a proto se i rozvedla. Soud jí ale tehdy kandidaturu přesto nepovolil, protože podle ústavy nesmí být prezident znovuzvolen ani ho nesmí vystřídat jeho rodinný příslušník. V předchozích volbách v roce 2015 Torresová postoupila do druhého kola, v němž jí porazil Morales.

Esta mañana, en compañía de mi familia, tuve el privilegio de votar por la Guatemala próspera y en paz que todos queremos cumpliendo así con uno de los derechos más importantes que la Constitución nos confiere. La democracia se construye participando. ¡Por tus sueños sal a votar! pic.twitter.com/5Z06cZbIfc

— Sandra Torres (@SandraTorresGUA) 16. června 2019

I když Torresová postoupí do druhého kola, v něm podle dosavadních průzkumů spíše prohraje. I proti ní je vedeno vyšetřování, a to kvůli podezření z ilegálního financování volební kampaně v roce 2015.

Šance postoupit do druhého kola mají také Alejandro Giammattei, který se o nejvyšší úřad v zemi marně pokoušel už třikrát, a Roberto Arzú, syn bývalého prezidenta Álvara Arzúa (1996-2000). O nejvyšší úřad se uchází i Thelma Cabreraová, zástupkyně domorodých obyvatel, kteří tvoří 40 procent obyvatel Guatemaly. Předvolební průzkumy jí ale nedávaly šanci na postup do druhého kola.

Související

Více souvisejících

guatemala Jimmy Morales Sandra Torresová (Guatemala)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 23 minutami

před 24 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy