Co stálo za úspěchem Trumpovy kampaně? Sprostá slovíčka

Igor Lukeš je profesorem mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě. Popsal, co stojí za úspěchem Donalda Trumpa, který právě odstartoval volební kampaň pro své druhé volební období.

„Co se píše v tajných zprávách amerických vyšetřovatelů o Donaldu Trumpovi nemá vliv na názory tamějších voličů,“ upozornil pro irozhlas.cz na úvod politolog.

„Žijeme v postfaktické době a velká část veřejnosti si vytvořila představu (a mohu dodat falešnou představu), že na faktech nezáleží. Tzn. fakta, která média předkládají čtenářům jsou manipulovatelná a nedá se v dnešní době věřit ničemu,“ vysvětluje Lukeš zásadní předpoklad Trumpova úspěchu.

Politolog také odhalil, co je samotnou esencí jeho úspěchu. „Ti, co mají Trumpa rádi, zůstávají a budou hledat jeho nástupce. Trump je mistrem jedné věci, kterou ovládali všichni dobří vůdci včetně Napoleona, dobrý vůdce je ten, kdo se představuje jako člověk, který je nad ostatními a zároveň je jedním z nich. Donald Trump žije v paláci, létá soukromým letadlem, má vlastní služebnictvo a zároveň umí používat hrubý, vulgární jazyk o tématech, o kterých lidé rádi a často mluví, např. o ženách. Tím pádem se legitimizuje jako jeden z nich.“

Zatímco pro běžné Američany je takovéto chování tabu, pro řadu podporovatelů současného prezidenta se jedná o odhalení jejich představ. „Menšině, která Trumpa volí, to asi konvenovalo vždycky,“ ale jeho názory zaznívaly jen ve čtvrté cenové, podotýká Čechoameričan.

Jedná se však o promyšlený marketingový tah. „Své názory si jeho podporovatelé nedovolili vyslovit. V tom spočívá Trumpova revoluce, za níž stojí Steve Bannon, který ho dokázal přesvědčit, že pokud bude na veřejnosti prezentovat tyto hrubosti, tak se tím nezničí, ale naopak si tím vybuduje podporu mezi skalními fanoušky.“

Pohled na Donalda Trumpa se však u ostatních voličů nezměnil. „Sám Trump prohlásil během kampaně, že kdyby někoho zabil na Park Avenue, tak by ho lidé dál volili. Lidé se smáli, ale řada skandálů Trumpa jeho voliče nijak neovlivnila. Takřka stoprocentní podporu má u tzv. evangelickým voličů vycházejících z doslovného výkladu Nového zákona a ten je jejich jediným měřítkem politiky. Nicméně,, podporují Trumpa, který byl třikrát ženatý, podle soudu uplácel prostitutky a jehož jazyk je opakem toho, co káže křesťanství,“ Lukeš tak připomněl post faktičnost situace, jelikož zmínění voliči Trumpa podporují navzdory tomu, čemu intenzivně věří.

„Historik Timothy Snyder použil přirovnání k naháči na kurtu. Při tenisovém utkání občas vběhne na hřiště nahý muž, pořadatelé ho honí, pak ho dostihnou a hra pokračuje dál. Pravidla tenisu se kvůli tomu nezmění. Donald Trump přišel do Bílého domu jako naháč na kurtu, jako politik, který rozkope dosavadní pohodlné struktůrky v Bílém domě. Jeho voliči si představují Trumpa jak úspěšného byznysmena, kterým ve skutečnosti není, a který ukáže dosavadním politikům nová pravidla.

Bostonský profesor také upozornil, že Trump výrazně ovlivňuje doposud nezávislý americký nejvyšší soud a tím likviduje jeden z nejzásadnějších pilířů americké demokracie.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Igor Lukeš (profesor) Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy