Exprezident Lula zůstává za mřížemi. Dohnala ho kauza Automyčka

Nejvyšší soud Brazílie zamítl dvě žádosti bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva (73) o propuštění z vězení, kde je už více než rok kvůli odsouzení za korupci.

První žádost, která měla slabou šanci uspět, soudci zamítli poměrem čtyři ku jednomu hlasu. Druhá žádost, týkající se nestrannosti bývalého protikorupčního soudce Sergia Mory, který Lulu odsoudil v první instanci a následně se stal ministrem spravedlnosti, byla zamítnuta v těsném poměru tří hlasů ku dvěma, uvedla agentura AFP. Posouzení Morova chování se soudci rozhodli odročit do druhé poloviny roku.

Obhajoba Luly argumentovala, že soudce nemohl být nestranný, když se následně stal ministrem ve vládě krajně pravicového prezidenta.

Brazilská vláda tento měsíc slíbila, že prověří, zda Moro účelově ovlivňoval velkou korupční kauzu v neprospěch bývalého prezidenta Luly. Stalo se tak poté, co Morova komunikace s vyšetřovateli pronikla na veřejnost. Podle serveru The Intercept ze zpráv vyplývá, že Moro dával prokurátorovi instrukce, jak mají jeho lidé postupovat, aby bylo možné Lulu odsoudit. Takový postup brazilské zákony zakazují.

Moro se podle serveru snažil zabránit tomu, aby Lula jako kandidát své Strany pracujících vyhrál loňské prezidentské volby. V nich nakonec uspěl krajně pravicový kandidát Jair Bolsonaro, který si Mora vybral za ministra spravedlnosti.

Lula byl odsouzen k 12 letům za korupci kvůli tomu, že jako úplatek od stavební firmy OAS dostal luxusní byt. Do vězení nastoupil loni v dubnu, což mu znemožnilo kandidovat v prezidentských volbách, v nichž byl podle průzkumů hlavním favoritem.

Kauza Lava Jato (Automyčka) je největší korupční kauzou v historii Brazílie. Původně šlo o vyšetřování pár skupin podnikatelů kvůli praní špinavých peněz a daňovým únikům. Později vyšel najevo rozsáhlý systém úplatků, v němž figurovali i politici různých stran a řada firem, včetně státní ropné společnosti Petrobras a stavebního konglomerátu Odebrecht. Ten uplácel politiky v mnoha latinskoamerických zemích, vyšetřován je například i bývalý prezident Brazílie Michel Temer a několik exprezidentů Peru.

Související

Jair Bolsonaro Rozhovor

Příklad antisystémového politika. Bolsonaro před 5 lety otevřel Pandořinu skříňku, říká Vrbata

Uplynulo pět let od chvíle, kdy v brazilských prezidentských volbách dne 28. října 2018 zvítězil kontroverzní politik Jair Bolsonaro. Jeho nástup do čela státu ukázal, že Brazílie není ve svém úsilí o opětovnou demokratizaci tak úspěšná, jak se mohlo zdát, konstatuje iberoamerikanista Aleš Vrbata. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále uvedl, že Bolsonaro se s demokratickou politikou nikdy neidentifikoval a naopak oživil ve své době oficiálně zavrženou krajně pravicovou minulost země. Odborník na brazilskou politiku také vysvětlil, proč bolsonarismus přežil loňskou volební porážku svého lídra, a nastínil jeho další perspektivu. 

Více souvisejících

Luiz Inácio Lula da Silva Brazílie Korupce Odebrecht Michel Temer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy