Revoluce v Mexiku? Prezident chce rozpustit armádu

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador by rád rozpustil armádu a ochranu země svěřil nově vytvořené národní gardě. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil v rozhovoru s mexickým deníkem La Jornada.

"Kdyby to bylo na mě, zbavil bych se armády a změnil ji na národní gardu, Mexiko bych prohlásil za pacifistickou zemi, která armádu nepotřebuje, a obrana země, pokud by to bylo nutné, by byla úkolem všech," citoval Reuters levicového prezidenta Mexika. Ten dodal, že si je vědom, že takovýto krok by byl velmi obtížný. "Nemohu to udělat, protože je proti tomu odpor. Je rozdíl mezi tím, co je žádoucí a co je možné," uvedl.

Vytvoření gardy na návrh Obradora schválil mexický parlament letos v březnu. Její jádro tvoří příslušníci vojenské a federální policie a do roku 2023 by měla mít 150.000 členů.

O tom, že nový mexický prezident přistupuje k armádě jinak než jeho předchůdci, svědčí i to, že po svém prosincovém nástupu do funkce se rozhodl zapojovat vojáky více do ochrany pořádku a zákona. Předchozí vlády sice armádu nasazovaly do boje s vlivnými drogovými kartely, ale nyní se pozemní a námořní jednotky podílejí například i na ochraně potrubí a rafinerií v rámci tažení proti organizovaným krádežím pohonných hmot. Kritici tvrdí, že vojáci nejsou cvičeni na práci obvykle vykonávanou policisty, což podle nich může vést k vyššímu počtu civilních obětí.

Vzdát se armády se dosud rozhodlo jen několik zemí, mimo jiné Kostarika či Panama. V Evropě neudržují pravidelné vojsko například Island, Lichtenštejnsko nebo Monako.

Související

Více souvisejících

Mexiko Manuel López Obrador Armáda

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy