Nebezpečná Antifa? Historik poukázal na závažnou paralelu

V krajně pravicových kruzích na internetu momentálně rezonuje zpráva, že editor krajně pravicového magazínu Quilette, Andy Ngo, byl údajně napadal příslušníky hnutí Antifa, poukazuje komentátor a historik Mike Stuchbery. V komentáři pro server The Independent připomíná, že Ngo měl při útoku, k němuž došlo na demonstraci v americkém Portlandu, utrpět krvácení do mozku.

Případ Horsta Wessela

Zpráva si našla cestu i na kabelové televize a další novináři spojení s uvedeným magazínem, jako například Brit Toby Young, znovu brojí proti údajně opakovaným radikálním násilným útokům stoupenců Antify na ty, kteří s nimi nesouhlasí, nastiňuje komentátor. Sám přitom jasně deklaruje, že nikdo, ani provokatéři jako Ngo, si nezaslouží fyzické násilí, pokud se projevují v mezích zákona.

Zprávy přicházející z krajně pravicového tábora nicméně připomínají historikovi případ Horsta Wessela, dvaadvacetiletého berlínského příslušníka nacistických oddílů SA, kterého 114. ledna 1930 postřelil člen Komunistické strany Německa (KPD), který zaklepal na jeho dveře.

Wessel později zemřel v nemocnici a jeho smrt byla pro nacisty mimořádným propagandistickým vítězstvím, uvádí Stuchbery. Vysvětluje, že smrt mladého pohledného SA-mana se stala skvělým náborovým prostředkem, ale také vyděsila velkou část střední třídy, která později vynesla nacisty k moci.

"Ve skutečnosti, tehdejší násilné střety mezi SA a KPD, především v Berlíně, byly silně využívány rostoucí nacistickou stranou," pokračuje historik. Podotýká, že nejen v nacistickém, ale i běžném tisku docházelo ke zveličovanému vyzdvihování "bolševických" násilností prezentovaných jako existenční hrozba pro Výmarskou republiku.

Dnešní krajní pravice si toto uvědomuje a v souvislosti s napadením Ngoa šíří významní krajně pravicoví aktivisté jako Mike Cernevich, Ian Miles Cheong a Jack Posebiec příběhy o údajném použití koktejlů s rychle tvrdnoucím cementem coby zbraně, konstatuje Stuchbery. Dodává, že této verze se chytla i mainstreamová média, ačkoliv žádný důkaz o použití této směsi ze strany antifašistů nebyl předložen.

Důvod, proč se tak děje, je podle historika jednoduchý. "Velké i malé skupiny napříč krajní pravicí vědí, že jediná věc, která dokáže zadržet nápor fašismu, je početnost těch, kteří mu přímo čelí," tvrdí komentátor. Vysvětluje, že pokud se lidé bojí vyrazit do ulic a postavit se krajní pravici, ať už ze strachu z násilí či onálepkování jako "nebezpečná" Antifa, krajní pravice má mnohem snazší cestu.

Skóre 50:0

Nejsou ta však maskovaní chuligáni z Antify, které ukazují televizní kanály, kdo zabíjí a mrzačí lidi, zdůrazňuje Stuchbery. Odkazuje na statistiku neziskové organizace Anti-Defamation League, podle které loni v USA zavraždili pachatelé s vazbami na krajní pravici 50 lidí, což představuje téměř veškeré oběti teroristických činů v zemi.

Naopak, žádné násilné úmrtí nebylo spojeno se stoupenci Antify, uvádí historik. Vysvětluje, že antifašismus je daleko víc než stereotyp maskovaného jedince mávajícího vlajkou a dlažební kostkou, a ve skutečnosti jde o sebeobranu společnosti lidmi všech vyznání a barev pleti, kteří se společně brání pokojnými, ale přímými prostředky.

Jako příklad uvádí komentátor loňskou krajně pravicovou akci Unite the Right 2, kterou ve Washingtonu uspořádali ti samí lidé, kteří stáli za krvavou demonstrací v Charlottesville, kdy tisíce antifašistů zcela zastínily hrstku účastníků, zpívali, tančili a dělali hluk, který utopil projevy příslušníků krajní pravice. Zaměstnanci washingtonských železnic zase solidárně odmítli vypravit vlaky, které měli svézt stoupence krajní pravice na místo, tudíž šlo o naprosté fiasko, konstatuje historik.   

Není třeba dělat si starosti o Ngoa, který byl již propuštěn z nemocnice doprovázen velkým počtem svých ozbrojených stoupenců v roli bodyguardů, navíc bohatší o 160 tisíc dolarů, které stačil vybrat v internetové sbírce, poukazuje Stuchbery. Dodává, že na místě jsou naopak obavy z rostoucí síly a vlivu představitelů krajní pravice, kteří využívají propagandistické a vylhané argumenty k démonizaci všech, kteří jim vzdorují.

"Takže, pokud si myslíte, že nejlepší cesta, jak bojovat proti obnově fašismu je pokojná přímá akce, nenechte se odradit Ngoovým příběhem - běžte ven a jděte příkladem," apeluje závěrem komentátor.     

Související

Demonstrace antifašistů, 17. 11. 2013, Praha

Zařazení Antify na seznam teroristických skupin nedává smysl, tvrdí profesor

NÁZOR – Oznámený amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho administrativa zařadí hnutí Antifa na seznam teroristických organizací, označuje bezpečnostní analytik Peter Bergen za jednoznačně protiústavní. Profesor z Arizonské státní univerzity v komentáři pro server CNN vysvětluje, že takový krok by nepřípustně kriminalizoval Američany za přihlášení se k domácí ideologické skupině.

Více souvisejících

Antifašisté USA (Spojené státy americké) fašismus Antifa

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy