Blackout paralyzoval Manhattan. Lidé uvázli v metru, přerušen koncert Jennifer Lopez

Požár transformátoru v New Yorku způsobil v sobotu večer zhruba pětihodinový výpadek proudu na Manhattanu. Bez elektřiny se ocitly statisíce lidí právě v době, kdy se v srdci mrakodrapové čtvrti měla konat divadelní představení a další kulturní akce a oblast byla plná turistů. Zasaženy byly i obchody a metro, zastavily se výtahy, informovala v noci na dnešek agentura AP. Elektrárenská společnost Con Edison uvedla, že dodávky proudu, které byly přerušeny před 19:00 místního času (dnes před 1:00 SELČ), se podařilo obnovit před půlnocí.

Hasiči uvedli, že požár, který propukl na ulici West 64th Street, zasáhl stovky tisíc odběratelů ve 30 blocích od náměstí Times Square až po 72. ulici a Broadway.

This is what #Manhattan looks like when the entire West side of #Manhattan has no power #nbc4ny #blackoutnyc https://t.co/Rq1ikpzhLO pic.twitter.com/uGd2TjGVLJ

— Steven Bognar (@Bogs4NY) 14. července 2019

Newyorský guvernér Andrew Cuomo nařídil úřadům vyšetřování příčin výpadku proudu. Cuomo řekl, že ačkoli nebyla hlášena žádná zranění, "už samotná skutečnost, že se to stalo, je nepřijatelná".

Starosta města New York Bill de Blasio s odvoláním na policii prohlásil, že za výpadkem stojí technické problémy a že nešlo o záměrný čin. K požáru de Blassio řekl, že hořelo v revizní šachtě, deník Daily News napsal, že místem otřásl i výbuch. John MacAvoy, které šéfuje společnosti Con Edison, řekl, že příčiny se stále vyšetřují.

Návštěvníci divadel byli nuceni vyjít na ulici, na Times Square potemněly obří velkoplošné obrazovky, provoz metra se téměř zastavil. Výpadek postihl večer mimo jiné i komplex Rockefellerova centra. V Madison Square Garden byl přerušen koncert se zpěvačkou Jennifer Lopezovou. Arena byla evakuována.

"Nevím, co říct. Jen chci, lidičky, abyste věděli, že dostanete, za co jste zaplatili, že se tam vrátíme a uděláme pro vás úžasné vystoupení. Je mi tak líto, co se stalo," napsala Lopezová na instagramu. Výpadek její koncert přerušil během čtvrté písničky.

Někteří účinkující z muzikálu Come From Away uspořádali improvizované představení pro zklamané návštěvníky jejich divadla přímo na ulici.

Podle AP výpadek přišel na výročí blackoutu z roku 1977, kdy zůstala bez proudu většina mnohamilionového New Yorku. Americká média v této souvislosti připomínají, že velkoměsto tehdy zachvátilo dvoudenní řádění zlodějů a vandalů. Vyrabováno bylo přes 1600 obchodů, část z nich dav zapálil, žháři ve městě založili přes tisícovku požárů a ve čtvrti Bronx zloději ukradli z jistého autosalonu 50 aut. Vyšetřování odhadlo škody na 300 milionů dolarů, což je v přepočtu na aktuální hodnotu zhruba 1,2 miliardy dolarů (27 miliard korun).

Situace v roce 1977 byla podle The New York Times natolik dramatická, že o svou kořist byli na ulicích okrádáni i ti, kteří se právě vraceli z rabovacích výprav. Portál Heavy poukázal také na několik kuriozit, kdy policisté zadrželi zloděje se 300 kusy odtokových špuntů a dalšího s krabicí kolíčků.

Související

Nemocnice Motol, ilustrační foto

REPORTÁŽ: Výpadek proudu v nemocnici: Jak vypadá a co se při něm děje? Byli jsme u toho

Pro správný chod nemocnice není potřeba pouze lékařský personál, ale i spousta dalších lidí. Nemocnice potřebuje elektřinu, plyn či skvěle fungující vzduchotechniku. Všechny tyto životně důležité zdroje zabezpečuje ve Fakultní nemocnici v Motole jejich Technický odbor. Při poruše musí jednat rychle, sehraně a bez zbytečného otálení. EuroZprávy.cz byly u toho, když nastal celkový výpadek proudu.
Energetika

Krizový plán Česka? Při blackoutu zasáhne obrovský akumulátor energie

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku, která jako obrovský akumulátor energie pomáhá stabilizovat českou elektrárenskou soustavu, nyní díky jedenáctimilionové investici sehraje důležitou roli také v případě přerušení dodávek elektrické energie na rozsáhlém území - tzv. blackoutu.

Více souvisejících

blackout New York USA (Spojené státy americké) Jennifer Lopezová

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy