Trump chce vyhodit ministra obchodu, neprotlačil do dotazníku spornou otázku

Americký prezident Donald Trump chce propustit ministra obchodu Wilbura Rosse po neúspěchu plánu na zařazení otázky o státním občanství do formulářů pro sčítání obyvatel v roce 2020. Podle dnešní informace televize NBC svůj záměr prezident oznámil spolupracovníkům a poradcům. Nejvyšší soud koncem června záměr vlády dotazovat se při sčítání na občanství zablokoval a Trump před týdnem oznámil, že se plánu vzdává.

Ross (81) by mohl vládu opustit během letošního léta, uvedla NBC s odvoláním na prezidentovy poradce. Ministr, který je členem Demokratické strany, udržuje s Trumpem styky 25 let a jeho kandidaturu v červnu 2016 podpořil. Rossova nástupce pro vládní funkci Trump zatím nehledá, poznamenala televize.

Sčítání všech osob žijících na území Spojených států, tedy i migrantů a osob bez práva pobytu, se v USA provádí každých deset let a jeho garantem je ministerstvo obchodu.

Data se využívají k rozdělování federálních peněz, vymezení volebních obvodů a k případným úpravám politického zastoupení jednotlivých států v Kongresu USA. Citlivá otázka na státní občanství USA byla naposledy v dotazníku zařazena v roce 1950.

This is key paragraph in the Trump executive order calling for agencies to compile #citizenship data. ????This whole scheme, Sec’y Wilbur Ross’s lies and advocacy by Kris Kobach, Steve Bannon and Thomas Hofeller & more may, largely, have been about 2020 redistricting. pic.twitter.com/8okLGnlH1G

— Kristen Clarke (@KristenClarkeJD) 12. července 2019

Dotaz na občanství je v USA mnohými považován za zásah do osobních práv stejně jako otázky na rasu nebo národnost. Kritici vládního záměru tvrdí, že miliony zejména hispánských přistěhovalců, kteří nejsou občany USA a nemají právo pobytu, se z tohoto důvodu sčítání obyvatelstva vyhnou. Získané údaje tak budou nepřesné a početné americké menšiny dostanou z federálního rozpočtu méně peněz.

Po zamítavém verdiktu nejvyššího soudu Trump minulý týden prohlásil, že se plánu na zjištění občanství při sčítání obyvatel vzdává, údaje prý lze ale získat ze stávajících registrů. Prezident upřesnil, že "okamžitě" podepíše zákon, který nařídí všem ministerstvům a státním úřadům, aby údaje o amerických a neamerických občanech a počtu lidí bez povolení k pobytu zasílaly ministerstvu obchodu.

Související

Donald Trump

Trump nařídil zákaz transakcí s osmi čínskými aplikacemi

Americký prezident Donald Trump podepsal vládní nařízení zakazující transakce s osmi čínskými softwarovými aplikacemi, včetně čínské Alipay patřící Ant Group. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele vlády. Trumpovo rozhodnutí tak dále zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Pekingem předtím, než se tento měsíc ujme funkce nově zvolený prezident Joe Biden.

Více souvisejících

Wilbur Ross (ministr USA) Donald Trump USA (Spojené státy americké) vláda USA

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 56 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy